Четвер, 28.03.2024, 11:32

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Істинна мужність полягає не в тому, щоб закликати смерть, а в тому, щоб боротися проти негараздів.

 Сенека Старший
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Квітень » 24
Великдень!
Двадцять четвертого квітня весь християнський світ разом святкує найбільш давній, урочистий і радісний Світлий Празник Христового Воскресіння.

     При такім святі дозвольте ще розповісти трохи про нього.
    Празник Христового Воскресіння має ще такі назви: Свята й Велика Неділя Пасхи, День Святої Пасхи або Свята Пасха. В Україні на означення Пасхи часто вживають "Великдень", що значить Великий День, бо він великий своєю подією, своїм значенням і своєю радістю. Слово "пасха" походить з єврейського "песах", що значить "перехід". Тут мова йде про вихід євреїв з Єгипту. Вони вживали це слово на позначення ягняти, що його заколювали на Пасху, а потім і сам день свята на спомин про визволення з Єгипту дістав назву Пасхи.
     Для апостолів і перших християн Пасха стала символом іншого переходу - переходу Ісуса Христа від життя до смерті і від смерті до життя. Тому вони святкували Пасху як сумну і сполучену з постом, бо вона була для них річницею Христових мук і смерті. Але вже у II ст. поруч з хресною Пасхою починає також входити у практику і радісна Пасха в честь Христового Воскресіння, яку святкували на наступну неділю. Через таке подвійне святкування згодом між християнами почали виникати непорозуміння. Тому в 325 р. Собор у Нікеї постановив святкувати празник Пасхи в один день. А після 6-го Вселенського Собору (691 р.) ми святкуємо світлий тиждень.
     Свято Великодня багате на релігійні і культурні традиції. Свiтле свято Воскресiння супроводжується урочистими обрядами, до яких готуються протягом цiлого тижня: прибирають, бiлять оселi, печуть паски або "бабки”, фарбують крашанки, розписують писанки.
     Звичайно, не можна не згадати в першу чергу благословення на Великдень пасхальної їжі. Де найважливішою є паска. Паски, як правило, випiкають в четвер iз пшеничного борошна на яєчних жовтках. У Великодній кошик кладуть ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2401 | Додав: Maestro_Dirk | Дата: 24.04.2011 | Коментарі (4)

Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024