Субота, 27.04.2024, 10:16

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Ми будемо боротися за мир так, що не залишиться каменя на камені.

 NN
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Серпень » 25 » 7 чудес України: спецномінація "Визначна пам'ятка духовної України"

22:43
7 чудес України: спецномінація "Визначна пам'ятка духовної України"

Острозький замок та Академія

Волинські Афіни. Саме так називають невеличкий районний центр, що розмістився за півсотні кілометрів на південний схід від Рівного. Це давнє місто Острог, що має майже тисячолітню історію. Із XIV по XVII століття цим містом володів найвпливовіший і найбагатший рід князів Острозьких, який зробив з Острога потужний освітній, науковий та культурний центр Східної Європи.

    Передусім славився Острог слов'яно-греко-латинською академією — першим вищим навчальним закладом у Східній Європі. Заснував його у 1576 році авторитетний політичний діяч того часу, меценат друкарства й літератури, опікун православ'я Василь-Костянтин Острозький.  За програмою навчання ліцей був на рівні найкращих єзуїтських колегій. Крім церковнослов’янської, грецької та латинської мов, а також богослов’я й філософії, у ній викладали за програмою тодішніх колегій "вільні науки”: математику, астрономію, граматику, риторику, логіку. У 1994 році роботу цього вищого навчального закладу було відновлено у якості Острозького колегіуму, а вже у 2000 році присвоєно звання національного університету із збереженням історичної назви "Острозька академія”.

    В Острозькому культурному осередку разом з академією виникло найпотужніше тогочасне видавництво — кирилична друкарня Івана Федорова. Тут побачили світ греко-слов'янський "Буквар" — перший український підручник та перша друкована повна слов'яномовна Острозька Біблія.

    Перша писемна згадка про Острог з'явилася у 1100 році в Іпатіївському літописі. Назва, вважають історики, походить від слова "острог”, яке в слов'янських мовах означає "укріплення" або "твердиня". У середині XIV століття Острог стає резиденцією, або, як тоді називали, "домоначальним” градом знаменитого українського княжого роду Острозьких. Саме вони звели тут кам'яну муровану фортецю. Це єдиний в Україні і Східній Європі одновежовий житловий замок, який зберігся до сьогодні. Зараз в ансамбль замку входять чотири основних будівлі: житлова оборонна вежа - "Вежа мурована", Богоявленська церква, башта Нова та дзвіниця більш пізньої забудови (1905 р.).

Острог належав колись до п'яти найбільших міст України. А сьогодні це звичайнісінький районний центр з вузькими вуличками та одноповерховими будинками, який, проте, зберігає свою строгу середньовічну чарівність...

 Використано матеріал з сайту www.rivne1.tv.

Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 1506 | Додав: гуцулка_Ксеня | Теги: 7 чудес України, культура | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Лілейка  
0
Файно!
Я була в Острозькій Академії, а саме місто запам'яталося якраз гарними вуличками, спокійним рухом smile

1 myrchatko  
0
посилання з'явилося tongue biggrin biggrin cool

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024