Четвер, 18.04.2024, 09:37

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Не треба боротися з втомою! Набагато краще заспокоїтися в її обіймах.

 А. Підводний
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Лютий » 12 » Формула - 1

19:32
Формула - 1

Великі  швидкості і колеса ;)

Сьогодні розкажу вам про дуже цікавий і не менш відомий вид спорту – Формулу-1. Ці гонки зараз вважаються найпопулярнішими у світі, формула має глобальну телевізійну аудиторію приблизно у 600 млн. глядачів. І це не дивно, адже цей спорт дуже захоплюючий, а ще найдорожчий у світі.

   Отож для початку хотів би розказати про значення назви цього спорту. Чому саме "Формула"? Перш за все "Формула" — це термін, який визначає набір правил, які обов'язкові до виконання всіма учасниками перегонів. Слід зазначити, що за роки існування правила цих кільцевих перегонів весь час змінювалися, зокрема тому, що команди (учасники змагань Формули-1, що  використовують гоночні автомобілі власного виробництва) часто використовували технічні новинки в будові свого "боліда", що давали їм переваги над іншими. Найбільш відомим прикладом впровадження у серійному виробництві технології, розробленої для Формули-1, є антипробуксувальна система. Вперше цю систему було використано 1990 року командою Ferrarі. Після заборони її у Формулі (1994 року) автовиробники почали впроваджувати систему на серійних автомобілях.

   Тепер трішки про історію. Сформована FIA (Міжнародна автомобільна федерація) 1946 року подала остаточні правила "Формули-1", які набули чинності 1947 року. Цей рік і вважають початком ери "Королівських автоперегонів — Формули-1".  Саме цього року відбулися змагання у класі "Формула А", який передбачав робочий об'єм атмосферних двигунів до 4500 см3, а оснащених компресором — до 1500 см3. Цей клас і став прабатьком першої Формули. Вимоги до автомобілів класу "Формула А" дозволяли брати участь у перегонах автомобілям довоєнної розробки, таким як "Alfa-Romeo-158" або "Maserati-4CL".

  Чемпіонат світу у класі "Формула-1" відбувається щороку і складається з Гран-прі (чи етапів), які провадяться на спеціально побудованих трасах чи підготовлених вулицях міста. Наприкінці сезону за підсумками всіх гонок визначається переможець чемпіонату. У Формулі-1 змагаються як окремі пілоти, так і команди. Пілот-переможець отримує титул Чемпіона світу, а команда-переможець отримує Кубок конструкторів.

   Наразі боліди Формули-1 розвивають швидкість до 360 км/год (від гепарда втікти точно вийде ;)) та здатні витримувати у поворотах перевантаження до 5 g. Двигуни обмежено 19 000 об/хв.

   І про чемпіонів. FIA офіційно не оголошує чемпіона світу до закінчення сезону, однак практично прийнято вважати, що чемпіон визначився, коли інші гонщики навіть теоретично не зможуть набрати більше очок, ніж даний пілот. (Це щось типу, як здати сесію, коли вона ще не почалася :)). Чемпіон визначався у фінальних перегонах сезону в 23 сезонах з 56 проведених. Найшвидше чемпіон був визначений у 2002 р., коли всім вам відомий чувак, яким так часто називають водіїв маршрутки:), виграв чемпіонат за 6 гонок до його закінчення. 

   Всього 32 гонщики вигравали чемпіонат, при цьому німець Міхаель Шумахер є рекордсменом - він виграв титул 7 разів. Шумахер також є рекордсменом за кількістю титулів, виграних поспіль, - з 2000 по 2004 рік. На даний час чемпіоном світу є німець Себастьян Феттель, який виграв свій перший титул у 2010 році.

Отож, сподіваюсь, ви погоджуєтесь з тим, що такий спорт має право на життя. Я завжди хотів, щоб одну з гонок провели і в Україні, на жаль, поки  такої можливості немає… Хоча… всяке може статись :)



Опублікувати
Категорія: Спорт | Переглядів: 1471 | Додав: KypIDon | Теги: Спорт | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 12
12 Viktoriya  
0
З дебютом! wink
цікава стаття, молодець!

10 Лілейка  
0
Стаття люксична!
Дуже сподобалися порівняння із сесією, водіями маршруток biggrin

8 Klym  
0
в уЛьвові ...теж проводяться гонки .мене брат часто возив дивитись

11 KypIDon  
0
я би не проти на шось таке попасти

7 Paole  
0
Стаття класна!!! Формула 1 - це круто!!! Сам слідкую.

6 Калабаня  
1
Олеже, класна стаття!
Я теж не проти, щоб Формула приїхала до нас і щоб українець виграв ті шалені перегони! smile ахаха...

4 hummy  
0
в нас на СКА проходять гонки, але на моциках)

5 Калабаня  
0
Ага!!! Я лише одного разу була,але то було вельми круто!!! smile

9 Лілейка  
0
Також одного разу спостерігала за цим видовищем, то були гонки на мотоциклах недалеко біля Коломиї smile
Захоплююче!

3 Тяпа  
0
Пацан, мололоцом)))

1 гуцулка_Ксеня  
0
О, з дебютом, Олеже!

2 KypIDon  
0
дякую smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024