Четвер, 25.04.2024, 14:24

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Поки живий, я хочу справді жити, а боротьби життя мені не страх.

 Іван Франко
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Червень » 15 » Помер великий український режисер - Юрій Іллєнко

18:46
Помер великий український режисер - Юрій Іллєнко

Помер великий український режисер - Юрій Іллєнко

Сьогодні у селищі Прохорівка на Черкащині помер народний артист України, режисер Юрій Іллєнко. Він тривалий час хворів на невиліковну хворобу.

  Юрій Іллєнко народився в 1936 році у місті Черкаси. Працюти в кіно розпочав з операторської роботи у фільмі Якова Сегеля «Прощайте, голуби» (1960). Працював на Ялтинській кіностудії, а починаючи з 1963 року - на кіностудії Довженка в Києві. Світову славу пану Іллєнку принесла операторська робота у фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (1964).

  Юрій Іллєнко - лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка (1991). Його роботи здобували відзнаки Всесоюзного кінофестивалю та Каннського кінофестивалю ( номінація «Приз ФІПРЕССІ» 1990 р.).

  Як режисер, працював над такими фільмами, як «Білий птах з чорною ознакою», «Свято печеної картоплі», «Лісова пісня. Мавка», «Легенда про княгиню Ольгу», «Лебедине озеро. Зона». Крім того, Юрій Іллєнко відомий як сценарист та актор. Він є автором лібрето балетів «Прометей», «Ольга», роману-сценарію «Агасфер. Хроніка другого пришестя Христа» (1994). Був Академіком академії мистецтв України та виступив автором монографії «Парадигма кіно».

  Пан Іллєнко завідував кафедрою кінорежисури в Київському державному інституті театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого. Юрій Іллєнко створив незалежну кіностудію «Фест-Земля», на якій зняв перший в Україні фільм не на державні кошти («Лебедине озеро. Зона»).

  Прощання планується у київському Будинку вчителя на вулиці Володимирській, панахида - у Володимирському соборі. Дату і час буде уточнено пізніше.

 «Телекритика»

Більше інформації про великого режисера можна знайти тут: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D1%80%D1%96%D0%B9_%D0%86%D0%BB%D0%BB%D1%94%D0%BD%D0%BA%D0%BE

Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 1387 | Додав: Нескорений | Теги: фільми, клуб українського кіно | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 3
3 myrchatko  
0
це велика наша втрата ... sad

2 bloodymary  
0
упс,замість 4 натиснула 2 в очінці рейтингу cry surprised

1 lvivanka  
0
Вічна пам*ять

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024