Четвер, 25.04.2024, 15:46

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Життя дачника — це постійна боротьба з сусідніми дітьми, які вважають його город своїм, і своїми дітьми, які мають батьківський город за чужий.

 Володимир Колодій
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Червень » 8 » Сам собі господар

20:26
Сам собі господар
Сам собі господар

Часто читаючи  пресу могли зустріти різні замітки, про те як багато хто агітує за створення ОСББ (кондомініуми, … не те що ви подумали), особливо активно -  місцеві ради. При цьому наводять ряд переваг, що ось як тільки створите, то зразу і ремонти будуть робитися і про ЖЕК забудете, і не турбуватимуть вас засц….і під’їзди.  В принципі це і правда… трохи, але завжди десь зарита дохла собака.

     Як каже нам законодавство Об'є́днання співвла́сників багатокварти́рного буди́нку, або ОСББ — це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію. 
    Якщо людською мовою, то мешканці  будь-якої житлової коробки № 666 відмовляються від послуг ненависного ЛКП «Веселка-999», самі укладають договори з комунальними службами, самі управляють будинком, оперативно усувають проблеми, в під’їзді завжди прибрано і дах не валиться і знають на що йдуть їхні кревні. При цьому, якщо ще й є прибудинкова територія, то її можна здавати в оренду, а профіт вкладати у зменшення тарифів. Коротше все стає рожевим і шоколадним. Ням-ням :).
     Але не все так просто. Першою проблемою яка постає при створенні є дефіцит управлінців і тут все залежить  чи є серед мешканців активні особи і чи дружать сусіди між собою взагалі.
     Також ОСББ вигідно створювати тільки там, де будинки переважно нові, або в хорошому стані, тобто для яких не потрібно великих початкових капітальних вкладень. І хоч міська рада і обіцяє об’єднанням 50000 грн. вихідної допомоги (існує думка , що таким «хабарем» міська рада хоче скинути з балансу проблемні і аварійні будинки), але як завжди грошей не вистачає, або затримують, крім того навіть цих грошей може не вистачити на ремонт (а проблемним і поготів), тому на початках сума, яку потрібно вкласти може бути не підйомною для мешканців.
     Наступні проблеми - це різні бюрократичні перепони при створенні об’єднання, багато гемору з реєстраціями, укладанням договорів безпосередньо з постачальниками комунальних послуг, допоміжним персоналом (ремонтниками, сантехніками, слюсарями). Крім цього ще потрібно вести бухгалтерську звітність, облік потреб, витрат, слідкувати за своєчасністю квартплати і т.д., при цьому оплата управлінця може бути мінімально, або й зовсім символічною (ну це як мешканці вирішать), тому  молода чи працююча особа аж ніяк не зможе фізично всім цим займатись.
     Крім того для створення ОСББ потрібно згода більше 50% мешканців, але не всі можуть дати згоду на це, адже ж всі люблять жити скраю і ніц не знати. Ну і не забуваймо про звичайну заздрість, типу «…Знайшовся, тут розумник».

Отже, питання чи створювати ОСББ залежить строго від конкретних ситуацій. Деколи й ЖЕКи не погано справляються зі своїми обов’язками (!sic, так, буває й таке). Проте коли запах, що нагадує здохлого кажана у вашому під’їзді стає нестерпним, а на стінах вже гриби можна збирати - треба діяти. То ж якщо маєте змогу, бажання і не хочете підтверджувати відоме прислів’я, то чому б не взяти все у свої руки?.


Опублікувати
Категорія: Політика і економіка | Переглядів: 1203 | Додав: Versus | Рейтинг: 4.7/6
Всього коментарів: 1
1 inkvizutor  
0
а шкода що не має якогось прикладу чи ба посилання на те як реально виглядає ОСББ

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024