Четвер, 28.03.2024, 20:45

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі, кращу долю в боротьбі.

 Іван Франко
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Червень » 19 » Венеція під носом :-)

03:30
Венеція під носом :-)
Венеція під носом
Скільки з нас мріяло побувати, а може, вже і побувало, у місті гондол та карнавалу, у місті, яке завжди "на плаву" - Венеції? Але, як не дивно, для того, щоб вдихнути дух цього надзвичайного міста, не потрібно оббивати пороги у італійському посольстві та летіти майже 2 години. Достатньо лише вийти з дому та сісти на маршрутку, трамвай чи тролейбус та доїхати до вул. Пекарської, 50А.

   Побачивши з вулиці цю будівлю, не падайте у скепсис та не закочуйте істерики, а з терпінням пройдіть у двір, вийдіть у сад, пройдіть ще з десяток метрів не обертаючись, а тоді оберніться і не забудьте притримувати щелепу рукою. Ви у Венеції! Ну, принаймні, на декілька хвилин :).
   Палац Туркулів-Комелло  – одна з найцікавіших львівських споруд першої половини XIX століття, зведена у стилі венеційської неоготики. Споруджений у 1830-1840-х роках. До цього часу тут стояв палац графині Феліції Комелло. Новий палац будували для родини Дідушицьких у часи романтизму, коли писалися готичні романи. Тож і став цей палац у Львові чи не єдиним зразком тієї романтичної неоготики, бо ж пізніша львівська неоготика кінця ХІХ - початку ХХ ст. - це скоріше стилізація під готику. У 20-30-х роках ХХ століття палац належав родині Батицьких, з якої походила перша «Miss Polonia» (1930) — акторка Софія Батицька. З 1937 року палац у розпорядженні Львівської Академії Ветеринарної Медицини імені Степана Гжицького. Зараз тут знаходиться навчальний корпус.

   Але якщо ви вже настільки ліниві, що проїхатися туди не хочете чи не маєте на це часу, рятуючи всесвіт від іншопланетних загарбників, то маєте ще одну нагоду побачити частинку венеційського Львова на площі Ринок, 14. Над дверима будинку спостерігає за перехожими крилатий лев з книжкою (лев св. Марка - герб Венеції). Тут у кінці XVI ст. мешкав консул Венеції у Львові Антоніо Массарі, який згодом одружився з найбагатшою нареченою Львова Шольцвольфівною (не дурний був :)), отримавши у "віно” за дружиною будинок № 24 на тій же площі Ринок. У пам’ять про А. Массарі в ХХ ст. на сходах цього будинку вміщено скульптурне зображення крилатого лева.   

Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 1155 | Додав: skirchuk | Теги: цікаво знати | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 4
4 skirchuk  
0
дякую cool

3 Povstanec  
0
Молодець, гарно написав.

2 lvivanka  
0
мені соромно shy ,
живу у Львові, а про таку красу й не знала...

1 myrchatko  
0
дуже цікаво, клас! happy

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024