П`ятниця, 29.03.2024, 00:27

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата


В критичні моменти людина бореться не з зовнішнім ворогом, а завжди з власним тілом.

 Джордж Оруелл
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Липень » 1 » Врятувати Меркурія!

19:50
Врятувати Меркурія!

Врятувати Меркурія

У Львові стартувала громадська ініціатива «Врятуймо Меркурія»

     Меркурія врятувати?! А що давньоримському богу загрожує? ;) Звісно, небагато знайдеш у наш час тих, хто йому поклоняється)). Проте, в міфах Меркурій житиме вічно, а у школах та університетах міфи вчитимуть вічно:) (пригадується мені «улюблений» курс античної літератури – головний біль студентів-першокурсників)))
     Отож, Меркурій – бог торгівлі, прибутку і збагачення. До того ж, він – покровитель мандрівників, стрімкий посланець небожителів із крильцями на взутті та капелюсі. Але поговоримо ми не про самого бога, а про його, так би мовити, матеріальне втілення – скульптуру на фронтоні будинку Фонду держмайна на вул. Січових Стрільців, що при вході у проїзд Крива Липа. Трішки історії: Меркурій народився разом із будинком, який він прикрашає, у 1887 році. Тоді це було Управління залізниці. Cтатуя вінчає аттик неоренесансової споруди і є втіленням залізничного руху, як найшвидшого на той час. Біля Меркурія можна побачити дітей, які тримають атрибути залізниці. На рясно декорованому фасаді над вікнами другого поверху також знаходяться алегоричні фігури Електрики, Механіки, Інженерії. Автором скульптури є професор Львівської політехніки Леонардо Марконі.
    Зараз цей шедевр архітектури у жалюгідному стані: права рука Меркурія по лікоть відламана, а на лівій нема одного пальця. Не кажучи вже про те, що час, сніг, дощ зробили вічно молодого бога стареньким і почорнілим. :(
    Втім, як виявилось, у Львові є ще люди, які не нарікають на гірку долю, склавши руки, а готові самі боротися за збереження безцінної пам’ятки архітектури (що дуже радує!). Ще в кінці квітня була створена ініціативна група кампанії з порятунку Меркурія. Найперше зайнялись тим, щоб привернути до скульптури увагу громадськості: роздавали на вулиці листівки з закликом «Врятуймо Меркурія» і заодно збирали пожертви небайдужих. Зараз скринька для пожертв стоїть у кафе «Крива Липа». Створений також сайт кампанії: www.savemercury.org.ua.
     Загалом, проект порятунку Меркурія складається з трьох етапів:
1. Обстеження пам’ятки, підготовка акту обстеження та реставраційного завдання.
2. Документація, на основі якої буде зроблено проект реставрації.
    На ці 2 етапи потрібно близько 30 тисяч гривень.
3. Реставраційні роботи – близько 300 тисяч гривень. Скульптуру реставруватимуть на місці, не знімаючи з даху.
    30 червня почався перший етап проекту: з автовежі провели детальну фотофіксацію пам'ятки та елементів композиції і взяли проби матеріалу. Отож, від слів вже перейшли до діла!
    Організатори кампанії хочуть, щоб Меркурій став одним з символів Львова (хоч лев, звісно, поза конкуренцією;)), а також символом того, що громадськість здатна на реальні кроки заради збереження архітектури міста. Нехай спочатку вони будуть малі і немасштабні, один Меркурій не змінить загальної ситуації, але видимий результат стане поштовхом до нових ініціатив, що допоможуть зберегти спадщину минулого.
     

     Тому, пропоную кожному з нас задуматись: а як я долучився/-лася до благородної справи відновлення неповторних архітектурних памяток рідного міста? Чи зробив/-ла я бодай найменший вклад у те, щоб наші внуки-правнуки змогли жити у місті, яке не втратило свою історичну і культурну ідентичність?

Д.с. Можемо розмістити кнопку «Врятуймо Меркурія» на нашому сайті.






Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 925 | Додав: гуцулка_Ксеня | Теги: цікаво знати, Інше | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024