Вівторок, 16.04.2024, 13:01

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Життя наше є боротьба.

 Евріпід
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Червень » 28 » З Днем Конституції України!

23:49
З Днем Конституції України!
З Днем Конституції України!
     У переліку українських державних свят є важлива дата - 28 червня. Саме тоді, вже 15 років тому, було ухвалено Основний Закон України. Чи замислювалися Ви над тим, чому День Конституції є настільки важливим святом для будь-якої країни? Наскільки важливим для України зокрема? Колись? Тепер? Чому над її упорядкуванням так довго працювали? Для чого вносили зміни?
     Пропоную Вашій увазі інформацію про події, пов'язані із прийняттям Конституції України 28 червня 1996 р.

     Напевно перше запитання, на яке хочеться отримати відповідь, - чому для прийняття ОСНОВНОГО ЗАКОНУ потрібно було 5 років з моменту прийняття Акту проголошення незалежності України? Перший проект був готовий вже через кілька місяців у 1991 р., але важливішим на той час було проведення референдуму про утворення нової незалежної держави. Наступний проект вирішили винести на обговорення серед громадян України. До кінця 1993 р. його доопрацювали, подали на публікацію у ЗМІ, але знову з'явилися важливіші питання - вибори до Верховної Ради і президентські вибори.
     Що далі? - Новий склад Конституційної комісії і продовження роботи над створення Конституції після річної перерви. Правда, за основу взяли той проект, який вже виносили на всенародне обговорення. На цьому конституційний процес знову призупинився. Президент України і Верховна Рада не дійшли до спільної думки щодо положення про державну владу: яка гілка влади має бути наділена більшими повноваженнями? Кожен мав свої аргументи, але вирішення не запропонував жоден.
     Довго так тривати не могло, бо залишалося хіба розпустити Верховну Раду, провести нові вибори... Все-таки було прийнято рішення про співпрацю - підписано 
Конституційний договір у червні 1995 р. Менше, ніж через рік, був готовий наступний проект, але коли у Верховній Раді розпочали його обговорення, з'явилося небагато, але суттєвих, суперечностей щодо статусу державної мови, щодо приватної власності.
     Президент Л. Кучма 26 червня 1996 р. оголосив про вирішення цього питання на референдумі, оскільки депутати Верховної Ради не змогли дійти згоди. За наступну добу сталося неймовірне - практично безперервне обговорення проекту основного закону завершилося затвердженням Конституції України.
     Депутати Верховної Ради,"усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішніми та прийдешніми поколіннями" (так записано у преамбулі) дійшли до компромісу, бо метою Конституції є захист прав і свобод кожної людини, зміцнення громадянської злагоди, а також розвиток демократичної, соціальної, правової української держави.

     Слова можуть прозвучати дуже гарно, заслухаєшся аж, та, думаю, Ви погодитеся, що добрими є ті закони, яких дотримуються, а не ті, про існування яких ми здогадуємося, а в дії ніхто нічого не бачив. Варто пам'ятати, що Конституція України створена від імені українського народу і для народу. Ідеали рівності та справедливості так і залишаться чимось недосяжним, якщо залишатися байдужими і навіть не спробувати їх досягнути!

     P.S. на фото остання сторінка важливого історичного документу, засвідченого печаткою на козацькій раді 5 квітня 1710 р. Це Конституція Пилипа Орлика ("Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорізького") - перший зразок Основного Закону в українській історії.

Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1076 | Додав: Лілейка | Теги: День Конституції України | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 1
1 Калабаня  
2
Лілейко, як завжди, дуже добре написала! Видно хто є хто! Аж читати приємно!
Всіх зі святом! smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024