Понеділок, 29.04.2024, 11:23

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

ЛИШ БОРОТИСЬ - ЗНАЧИТЬ ЖИТЬ!

 Іван Франко
Чат
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Липень » 30 » 7 чудес України: чудо 3

15:35
7 чудес України: чудо 3

Хотинська фортеця

Згадували ми вже Хотин, коли йшлося про Кам'янець-Подільський. Проте ця велична споруда заслуговує на окрему статтю. Тим більше, у 2007 Державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця" був визнанй одним із семи чудес України.

    Розташований на важливих транспортних магістралях, Хотин завжди привертав увагу завойовників. З метою захисту від них була споруджена фортеця, яка пережила століття і бачила під своїми мурами полчища воїнів Османської імперії, повстанців Мухи, народних месників Дитинки, вояків Дмитра Вишневецького, Петра Дорошенка. Під час визвольної війни українського народу проти польської шляхти у Хотин двічі вступали війська Богдана Хмельницького.

     На початку XI ст. київський князь Володимир Великий створив систему прикордонних фортець на заході й півдні своєї держави, у тому числі Хотин. Назва міста, ймовірно, походить від дієслова "хотіти". Але не тому, що його жителі постійно чогось хочуть:) а тому, що це місце було завжди бажане для древніх поселенців, вони завжди хотіли жити у цьому красивому і багатому краї. Інші версії пояснюють походження назви міста від слов'янського імені Хотин (цікаво, яке походження того імені ;))) або від імені вождя даків Котизона.

    Спочатку це була невелика, збудована східними слов'янами на місці давнього поселення дерев'яна фортеця, яка захищала їх від численних завойовників. Особливо великим населеним пунктом Хотин був у XI-XIII ст., коли він входив до складу Київської Русі. Тоді він займав територію більш як 20 га. Історики обґрунтували тезу, що замок і місто Хотин походять з самою початку XI ст.

    Після монголо-татарського завоювання Русі роль Хотина як одного з найважливіших форпостів Галицько-Волинського князівства на південному заході ще більше виросла. Його укріплення охороняли важливу переправу на Дністрі і стримували грабіжницькі напади степових кочівників. Князь Данило Галицький, хоч і вимушений був підкоритися Золотій орді, не відмовився від боротьби з нею. Він посилено будував нові і укріплював старі фортеці. Виконуючи його волю, в Хотині в 40-50-х роках XIII ст. замість дерев'яних побудували кам'яні укріплення.

    У вересні - на початку жовтня 1621 року біля стін Хотинської фортеці проходили події знаменитої Хотинської війни, яка прославила запорозьких козаків і їхнього гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного і стала зламним моментом в історії Османської імперії. Перемога під Хотином врятувала Західну Європу від вторгнення яничар, справила сильне враження на всі народи і знайшла свій відголос в літературі.

    У Хотинській фортеці проводилися зйомки багатьох художніх фільмів: "Гадюка", "Захар Беркут", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Три мушкетери", "Чорна стріла", "Стара фортеця", "Стріли Робін Гуда". Серед недавніх - екранізація кіностудією ім. Олександра Довженка твору відомого українського письменника Юрія Мушкетика "Яса".

У вересні 2002 Хотин відзначив свій 1000-літній ювілей. Тож тим, хто хоче зануритися у атмосферу Сердньовіччя, дорога саме у цю чарівну місцину в Чернівецькій області.

    


Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 4876 | Додав: гуцулка_Ксеня | Теги: культура, 7 чудес України | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 6
6 myrchatko  
0
я підтримую!
теж ніде не була smile

5 Лілейка  
0
Підтримую ідею Насті!
Не була ні в Кам'янці-Подільському, ні в Хотині:(
Чула, що обидві фортеці можна побачити під час однієї екскурсії.

4 hummy  
1
пропоную організувати тур по чудесах України!!=)

3 lvivanka  
0
я ще там не була sad

2 Оксанця  
0
Та все ж таки приємно побувати в таких місцях, і приємно, що вони знаходяться саме в Україні happy

1 Versus  
0
не знаю, хоч ззовні він гарний, а всередині якийсь пустий

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024