Четвер, 02.05.2024, 12:23

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Жити - значить боротися.

 Сенека Луцій Анней Молодший
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Червень » 16 » Герой футболу - м'яч

16:39
Герой футболу - м'яч
Герой футболу - м'яч
Сьогодні весь світ спостерігає за розвитком подій чемпіонату світу з футболу 2010. Але усього цього могло б і не бути без нього - м'яча.
А звідкіля він узявся?

    Отже, сучасна історія футбольного м'яча розпочалась в середині XIX століття, коли Чарльз Гудієр розробив перший м'яч, виготовлений з вулканізованої гуми.
    М'яч складається з трьох основних компонентів: покришки, підкладки та камери. Покришка виробляється, в основному, з синтетичних матеріалів, а не з натуральної шкіри, як це було раніше, оскільки шкіра поглинає вологу і м'яч набирає вагу. Сучасні синтетичні матеріали переважають шкіру по більшості показників, і натуральна шкіра вже практично не застосовується.
   Зазвичай використовують матеріал PU (поліуретан) або PVC (полівінілхлорид). Більшість сучасних м'ячів складаються з 32 водонепроникних панелей. 12 з них мають п'ятикутну форму, 20 — шестикутну. Конструкція цих 32 панелей називається усічений ікосаедр, тільки м'яч має більш сферичну форму за рахунок тиску повітря, закачаного всередину.
   Перший такий м'яч був вироблений в Данії в 1950 році фірмою Select і набув в Європі широкого поширення. Всесвітньо став уживатися після чемпіонату світу з футболу 1970 року, на якому були такі м'ячі, проведені фірмою Аdidas. До цього викоритовувався м'яч, що складався з 18 довгастих панелей і шнурування, за будовою схожий на сучасні волейбольні м'ячі. В 2004 році компанія Adidas вперше представила м'яч Roteiro, верхня покришка якого була скріплена термальним методом.
   Офіційним м'ячем чемпіонату світу з футболу в Південній Африці в 2010 році став Adidas Jabulani. Структура м'яча складається з 8 панелей, з'єднаних між собою термальним методом.

   Внутрішій прошарок між покришкою та камерою займає підкладка. Якість футбольного м'яча взаємозалежна від товщини підкладки. Підкладка допомагає зберегти форму м'яча та відскок, виготовляється з поліестера або спресованої бавовни. Деякі м'ячі в якості підкладки використовують матеріал з піни для якісного контакту з ногою футболіста та кращої амортизації. Сучасний професійний футбольний м'яч має чотири та більше шарів підкладки.
    Камера виробляється з натурального латексу або синтетичного бутилу, інколи з поліуретану. У порівняні з латексом, камера з бутилу зберігає повітря більш тривалий час. Проте камери, виготовлені з латексу, переважають камери, виготовлені з бутилу чи поліуретану по трьох основних параметрах: еластичність, м'якість та відскок.

Як вибрати м'яч?
   Насамперед перевірте, наскільки добре м'яч накачаний. Правильно накачаний м'яч, відпущений з висоти 1,80 м, повинен відскочити від підлоги на висоту, приблизно рівну 1,20-1,40 м. Інший, більш легший спосіб: підніміть м'яч на рівень голови й відпустіть. Добре накачаний м'яч, відскочивши від підлоги, досягне рівня вашого пояса. Потім перевірте ніпель. Зробити це можна в такий спосіб: пальцем нанесіть слину на ніпель і впевніться у відсутності пухирців. Обов'язково перевірте, наскільки м'яч рівний. Для цього необхідно підкинути його вертикально вгору, покрутивши навколо осі. Подивитися, чи не смикається він у польоті зі сторони убік.

Як доглядати за м'ячем?
   М'яч прослужить довше, якщо дотримуватись простих правил.
   У першу чергу? необхідно уважно стежити за тиском: він повинен бути від 0.7 до 1.00 атмосфери. Тренувальні м'ячі накачують у межах від 0.6 до 0.7 атмосфери. А після гри треба не полінуватися спустити м'яч, щоб послабити напругу на шви й панелі. Якщо їх увесь час залишати в напрузі, вони втратять пружність, витягнуться. М'яч, що постійно накачаний, швидше зношується.
   При низьких температурах виносити м'яч на мороз потрібно сухим, а після гри ретельно витерти й покласти сушитися в теплому місці. На його поверхні є пори й мікротріщини, які з'являються після ударів. Якщо м'яч винести на мороз вологим, то накопичена в мікротріщинах вода перетвориться в лід, розширюватиметься, тріщина збільшуватиметься, і відбуватиметься процес руйнування покриття.
Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1042 | Додав: lvivanka | Теги: Спорт, цікаво знати | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024