Вівторок, 19.03.2024, 05:50

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

З світом, поки живеш, треба боротися.

Чат
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » Цікаво знати
1 2 3 ... 6 7 »
Покрова - День українського козацтва, День створення УПА
На 14 жовтня припадає велике релігійне свято Покрови Богородиці. Крім того, воно має важливе історичне значення, бо саме цей день вважається Днем утворення Української Повстанської Армії, а також Днем українського козацтва! Чому саме так? Що вплинуло на поєднання цих свят? З якими історичними подіями пов'язана вказана дата?

     Ще у козацькі часи, де б не будували Запорізьку Січ, у її центральній частині завжди споруджували церкву Богородиці, яку козацтво вважало своєю заступницею. Тричі на рік збиралася козацька рада - на Різдво, Великдень та Покрову. Ось чому Покрова здавна вважалося важливим козацьким святом.
     Через кілька століть багато козацьких традицій перейняли вояки армії УНР та УПА, які також називали себе козаками. Вони безумовно вважали себе вільними людьми, без примусу ставали партизанами, мали схожу мету боротьби, але вже відповідно до свого часу ("Боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу!"). У складі Української Повстанської Армії була молодша і генеральна старшина, використовувалися такі військові звання як хорунжий, сотник, осавул. Збереглися й назви військових частин армії як сотня, курінь. Не дивно, що у 1947 р. Українська Головна Визвольна Рада вибрала свято Покрови днем утворення військових частин ОУН - УПА.
     Насправді утворення УПА не відбулося в один день. Перші повстанські загони почали створюватися восени 1942 р., один з яких очолив Сергій Качинський. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 7814 | Додав: Лілейка | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (2)

У минулому і тепер...про недавнє минуле України - кілька місяців перед проголошенням незалежності
Про що в той час думали українці, тоді ще громадяни УРСР у складі Союзу? Якою уявляли собі українську державу без радянської влади, компартії і всякого такого? Пройшло 20 років, а питання, над яким тоді міркували люди, залишається актуальним й тепер: "Якої України ми хочемо?"

     На статтю із такою назвою і подібними їй натрапила у газетах, які виходили друком на Івано-Франківщині і у Коломиї. Це часописи "Вісник Коломиї" і газета "Галичина" за лютий-березень 1991 р.
     Обговорення, статті та інтерв'ю мають сміливі заголовки, як наприклад, "Наш край обирає волю", "Голосуймо проти Радянського союзу! В своїй хаті жить по-свому", "Ми - не провінція", "Крок до незалежності" та інші. Тоді ще існував СРСР, чи, краще сказати, його назва, тому не дивно, що обговорювали вже самостійне майбутнє народів Союзу. Більшість українців були переконані, що оновити його не вдасться і нема в тому потреби. Це й було виявлено на референдумі у березні 1991 р. А в газеті прочитала наступне: "Договір для центру - дармова годівниця, а нам знову хомут на роки", "Як можна зберегти те, чого немає. Нічого ж немає: ні свободи, ні прав", "Союзний договір пропонує нам далі бути на рівні молодшого брата, а не суверенною європейською державою. Але досить над нами старшувати".
     Тоді ж у газеті "Галичина" було оголошено опитування читачів про те, якою вони хочуть бачити Україну. В редакцію надходили тисячі листів. Серед них були і такого змісту: "Не бандерівська Україна! Підтримую пропозиції Кравчука", "Радянської і єдиної України ми хочемо!".
     Ось кілька інших прикладів, кілька думок, мрій тих людей, які напередодні 24 серпня говорили наступне: ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 942 | Додав: Лілейка | Дата: 18.08.2011 | Коментарі (0)

Вийшов Вогнелис 6 

     Компанія Mozilla виклала на свій FTP-сервер файли з браузером Firefox 6.0, повідомляє PCMag.com . Доступні версії для Windows,      для Mac OS X і для Linux на кількох десятках мов, у тому числі і українською.

       За оформленням Firefox 6.0 не відрізняється від п'ятої версії браузера, однак Mozilla додала декілька нових функцій. У їх число входять можливість задати налаштування приватності для кожного сайту окремо за допомогою інструменту about: permissions і "підсвічування" доменного імені в адресному рядку. Повідомляється, що новий браузер працює на 20 відсотків швидше, ніж Firefox 5. ... Читати далі »

Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1160 | Додав: KypIDon | Дата: 17.08.2011 | Коментарі (1)

Перший Спас іде до нас
Завтра, 14 серпня, до нас завітає свято Маковея, яке принесе
 із собою "спасівку" - піст, який триває два тижні. Як кажуть у народі, що Перший Спас - проводи літа.
 Цього дня починають відлітати ластівки, а з ними й літо.
 
    Назва свята походить від церковного свята, що пов'язане з пам'яттю братів Маккавеї - семи мучеників: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані. Спас, скорочена форма від слова Спаситель - Ісус Христос. У Київській державі цей звичай перетворився на хресні ходи до річок, водоймищ, озер. 
    На Маковея у церквах освячували воду, квіти, мак і мед. Зазвичай квіти й мак сплітали в ошатні букети зав'язані червоною стрічкою, які називали «маковійчик» або ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1136 | Додав: lvivanka | Дата: 13.08.2011 | Коментарі (3)

У минулому і тепер...
У середньовіччі, шукаючи роботу, я б ...
То де б Ви працювали? Куди могли б звернутися? Яким вимогам мали б відповідати? Можу запевнити, що і тепер, і колись давно-давно важливою умовою є Ваші знання, талант до певного виду діяльності, або, як тоді говорили, ремесла. Далі прочитаєте не про види ремесел, а якраз про перипетії, пов'язані із навчанням, роботою та кар'єрою ремісників, як то кажуть тепер:)

     Спочатку треба було вчитися своєму ремеслу, а потім вже працювати за фахом.  Всім зрозуміло і логічно! У кращому випадку таке трапляється в наш час, але й тоді не все було так просто. Починаємо не від "царя Опенька", а від часу утворення ремісничих організацій - приблизно XIV-XV ст. Такі організації називали цехами. Вони з'явилися в українських містах (а в той час польських та литовських) пізніше, ніж у Європі, але у структурі, традиціях, організації роботи було багато спільного. У Львові, наприклад, про шевський цех відомо із документів 1386 р.
     Щоб розпочати навчання у цеху потрібно було проявити свої здібності під час випробувального терміну (своєрідні вступні іспити), потім заплатити відповідний внесок - і Ви б вже були зараховані в ряди студентів:), тобто учнів. Що ж далі? - А далі навчання:) Причому найважливішими вважалися практичні заняття, бо який з учня буде бондар, якщо бочка буде протікати, що ж то за гончар, що не знає, як посуд із глини виготовляють. Заборонялося переривати навчання без поважних причин. Довідок ніхто не вимагав:), але таке ставлення до навчання могло закінчитися для учня вигнанням із цеху. Термін навчання не був однаковим для усіх. Хтось вчився півтора року, а хтось - три. Це залежало від цеху.
     Після навчання учень мав право залишитися працювати у цеху. Таких ремісників називали вже підмайстрами. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1267 | Додав: Лілейка | Дата: 14.07.2011 | Коментарі (3)

І сміх, і гріх;)
Напевне кожен з нас не раз стикався з такими малесенькими оголошеннями: 
"потрібен продавець-консультант","візьму на роботу маляра", "набір менеджерів",
 "потрібен офіціант. Терміново"...але таке й Петросяну не снилось;))

    Найбільш вражаючими, до сліз;) пропозиціями на ринку праці в 2011 році стали:
 -Перевертач пінгвінів. Пінгвіни, які мешкають поблизу полярних станцій, жваво реагують на вертольоти, що пролітають повз них. Тварини задирають голову і відхиляються назад, а оскільки шия у них коротка, а тулуб - неповороткий, вони нерідко так і завалюються на спину. Перевернутися і встати самостійно пінгвіни не можуть, тому після кожного прильоту або відльоту до них на допомогу приходить фахівець. Інакше тварини загинуть.
 -Майстер педикюру для корів. Поганий стан копит може позначитися на самопочутті корови, надої і навіть здібності розмножуватися. На елітних фермах у Європі та Америці за цим ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1468 | Додав: lvivanka | Дата: 04.07.2011 | Коментарі (4)

Сучасні українські прозові твори, або
 
Пасивний відпочинок мусить бути цікавим!

     Думаю, у багатьох наскладалося вже немало книг і придбаних, і подарованих, і позичених, та от читати все не вистачало часу. Непомітно минув перший літній місяць:) Скажете, книг, статей і всякого такого було досить, хочеться відпочити:) Та все ж хороша книга у перервах між походами в гори, екскурсіями цікавими містечками України, поїздками за кордон;) стане у пригоді.
     Хочу ознайомити Вас із новинками сучасної української прози та поезії, а саме із переможцями щорічного конкурсу "Коронація слова" та їхніми творами.
 
     Для участі у конкурсі щороку запрошуються молоді українські письменники та поети, а також драматурги. Нагородження проводиться у кількох номінаціях: романи, кіносценарії, п'єси ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2137 | Додав: Лілейка | Дата: 03.07.2011 | Коментарі (3)

Не чекали НЛО?
Ви ще не забули чупакабру? Так от, забудьте!;)) України сягнуло
 нове аномальне творіння, простіше кажучи НЛО...


    На цей раз події розгортаються на Вінничині, у Тихій Кордишівці. Місцеві трактористи вночі виїхали кропити пшеницю, і виявили невідомі дивні кола посеред поля. Їх було шість, з діаметром від 8 до 15 м. Кола мають бездоганну форму, ніби накреслені циркулем. Чи не найбільшою загадкою є те, що на підступах до кіл нема ніяких слідів. У п'яти з них стебла пшениці лежать за годинниковою стрілкою, ніби втрамбовані в землю. А в одному - проти годинникової стрілки. У середині кожного кола гладенький отвір невеликого діаметру завглибшки понад 20 см.
    Про ту ніч кожному цікавому місцеві жителі розповідають:
— Надворі так тихо, місячно, усе видно. Тут ні з того, ні з сього щось гуде, наче сідають літаки десь недалеко. А потім ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1240 | Додав: lvivanka | Дата: 30.06.2011 | Коментарі (8)

З Днем Конституції України!
     У переліку українських державних свят є важлива дата - 28 червня. Саме тоді, вже 15 років тому, було ухвалено Основний Закон України. Чи замислювалися Ви над тим, чому День Конституції є настільки важливим святом для будь-якої країни? Наскільки важливим для України зокрема? Колись? Тепер? Чому над її упорядкуванням так довго працювали? Для чого вносили зміни?
     Пропоную Вашій увазі інформацію про події, пов'язані із прийняттям Конституції України 28 червня 1996 р.

     Напевно перше запитання, на яке хочеться отримати відповідь, - чому для прийняття ОСНОВНОГО ЗАКОНУ потрібно було 5 років з моменту прийняття Акту проголошення незалежності України? Перший проект був готовий вже через кілька місяців у 1991 р., але важливішим на той час було проведення референдуму про утворення нової незалежної держави. Наступний проект вирішили винести на обговорення серед громадян України. До кінця 1993 р. його доопрацювали, подали на публікацію у ЗМІ, але знову з'явилися важливіші питання - вибори до Верховної Ради і президентські вибори.
     Що далі? - Новий склад Конституційної комісії і продовження роботи над створення Конституції після річної перерви. Правда, за основу взяли той проект, який вже виносили на всенародне обговорення. На цьому конституційний процес знову призупинився. Президент України і Верховна Рада не дійшли до спільної думки щодо положення про державну владу: яка гілка влади має бути наділена більшими повноваженнями? Кожен мав свої аргументи, але вирішення не запропонував жоден.
     Довго так тривати не могло, бо залишалося хіба розпустити Верховну Раду, провести нові вибори... Все-таки було прийнято рішення про співпрацю - підписано 
Конституційний договір у червні 1995 р. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1074 | Додав: Лілейка | Дата: 27.06.2011 | Коментарі (1)

Правила поведінки у горах

 Продовжуючи гірську тематику,  в очкуванні майбутніх гірських походів борців, не зайвим було б нагадати правила поведінки в гірській місцині, як не як безпека перш за все.

Правила, що стосуються безпеки життя та здоров'я людини

  •     Найголовніше правило - НЕ ходити в гори поодинці. Це дуже небезпечно. Шанс вижити одному в горах складає 50/50.    Також НЕ відлучайтесь від групи без попередження.
  •      Виконуйте вимоги старшого по ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2709 | Додав: Versus | Дата: 22.06.2011 | Коментарі (12)

Герої України: Роман та Юрій Шухевичі
Підготовка до написання цієї статті спонукала мене до роздумів над тим, як саме продовжується справа минулих поколінь їхніми наступниками. Яка ж основна причина? Бо так вже складаються обставини? Нема іншого виходу? Чи справа у власному бажанні завершити розпочате, в усвідомленому виборі? Отож маємо можливість подумати над впливом минулого на нас і нашу діяльність тепер. А тим часом розповім про Романа Шухевича і його сина Юрія, яким зовсім недавно було присвоєно звання Героїв України. Зараз дізнаємося, що були змушені пережити обоє, що зробили і чого досягнули.

     Про родину Шухевичів знали у Галичині віддавно. Серед них були священики, громадські, культурні діячі, військові, які у свій час підтримували українську національну ідею, сприяли тому, щоб про неї дізналося і підтримало якомога більше людей. У будинк Шухевичів кілька разів після Першої світової війни приїздив Євген Коновалець. Вже тоді Роман зацікавився тими справами, про які чув від своїх родичів при розмові з Коновальцем. Змалку займався спортом і брав участь у спортивних змаганнях з бігу, плавання, де йому не було рівних! Роман Шухевич у роки навчання приєднався до "Пласту", а з 1925 р. до УВО (Української Військової Організації). Відтоді він бере участь у виконанні таємних завдань організації. Йому довелося на 2 роки піти на службу у польську армію, щоб не вдалося запідозрити їх у антипольській діяльності. 
     З 1930 р. Шухевич стає бойовим референтом ОУН. Члени ОУН продовжують організовувати несподівані напади на представників польської адміністрації у Галичині, в тому числі здійснюють вбивства.
     У 1933 р. у Романа і Наталії Шухевичів народився син Юрій, але батькові доводилося нечасто бути із сім'єю.
     Коли у 1934 р. загинув польський міністр внутрішніх справ Пєрацький, деяких учасників ОУН заарештували.  ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1111 | Додав: Лілейка | Дата: 16.06.2011 | Коментарі (4)

Я піду в далекі гори

   Поступила пропозиція, щоб замість нудного висеру на політекономічну тему, якого ніхто не читає, змінити формат і потриндіти про один з найцінніших скарбів, який маєм під боком – Українські Карпати, адже літо вже настало.

    Тут буде коротко написано, що має знати про них кожен. Але щоб не вантажити вас всіх одним тільки текстом, додам кілька власних фоток, які були зазнимковані (соррі за якість) під час гірського розділу маршрутної практики другокурсників - географів. Можливо, деякі місця ми будем проходити під наших літніх борцівських таборувань. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 4893 | Додав: Versus | Дата: 15.06.2011 | Коментарі (19)

П'ятидесятниця
Ой, земле, радістю умийся - Прийшла до нас Зелена Трійця!
Нехай Господь нам душу гріє, А поле житом зеленіє!

    Завтра на наших календарях буде 12 червня. А це означає, що від світлого свята Пасхи настав 50 день, а з ним і одне з найбільших християнських свят - свято Трійці. Свято має кілька назв: День Святої Трійці, Зішлення Святого Духа, П'ятидесятниця, Зелені свята. Назву П'ятидесятниці свято одержало тому, що зішестя Святого Духа на апостолів сталося в старозавітне свято П'ятидесятниці, встановлене в пам'ять про дарування єврейському народові Закону при горі Сінай; воно святкувалося в 50-й день після Великодня і припадало на закінчення жнив і збирання плодів, перші з яких приносилися в жертву в храмі. Саме в цей день, у 50-й день по Воскресінні Ісуса Христа, коли всі учні були зібрані в одній світлиці, раптом зробився шум: "ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів." Апостоли виповнилися Духа Святого і стали говорити різними мовами (Діяння апостолів 2:1-47). Зішестям Св. Духа на апостолів відкрилася довершуюча діяльність третьої особи Пресвятої Трійці, і вчення Ісуса Христа про Триєдиного Бога досягло довершеної ясності і повноти. Подія Зішестя Святого Духа мала дуже велике значення для апостолів і перших християн і для цілої Христової Церкви. Св. Іван Золотоустий у проповіді на празник П'ятидесятниці каже: "Преласкавий Бог сьогодні наділив нас великими дарами, які важко вимовити словами. Тому усі разом радіймо і радістю, славімо нашого Бога. Святий Дух нас звільнив з неволі та покликав до свободи. З цього джерела випливають пророцтва, ласки зцілення і все інше від нього."
    У народі свято Трійці часто називають Зеленими святами, бо вважалось, що прийшло завершення весняного і початок літнього циклу. Напередодні свята вранці дів­чата, діти та молодиці йшли в гаї, на луги збирати зілля: чебрець, полин, любисток, васильки, материнку, м'яту, а ввечері квітчали хати гіллям клена, липи, ясена. На Зелені свята мали бути замайовані хата,  подвір'я, пасіка, ворота. Долівку в хаті встеляли чебрецем, полином, лепехою, букети з чебрецю, м'яти, волошок ставили на підвіконні, за ікони клали також квіти. Селяни вірили, що в клечанні ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 4421 | Додав: lvivanka | Дата: 11.06.2011 | Коментарі (4)

Вознесіння Господнє
Сьогодні святкуємо урочистість Вознесіння Господнього. Воскреслий Христос являється
 своїм учням і на очах у них возноситься до неба.

    Господнє Вознесіння завжди припадає у четвер 40-го дня після Христового Воскресіння. Це один з великих Господніх празників, який триває до Пресвятої Трійці. Він звеличує подію Христового Вознесіння на небо та підкреслює її значення для Христа і для нас. Св. Іван Золотоустий у своїй проповіді на Вознесіння каже: „Сьогодні людський рід совершенно примирений з Богом. Зникла давня боротьба й ворожнеча. Ми, що були недостойні жити й на землі, - вознесені на небо. Сьогодні стаємо наслідниками небесного царства, ми, що не вартуємо й земного, виходимо на небо й успадковуємо престол Царя і Господа. А людська природа, перед якою херувим боронив рай, піднесена тепер понад усякого херувима”. За 40 днів після Воскресіння Ісуса Христоса Він багато разів з’являвся апостолам та навчав їх, а на 40–й день всі учні прийшли на Єлеонську гору і Він останній раз розмовляв з ними. Потім Спаситель благословив їх і став підноситися на небо, і хмара скрила Його від очей апостолів.
    Саме до Вознесіння Господнього дозволяється вітатись "Христос Воскрес!", бо після Вознесіння у храмах ховають плащаницю.
    "Сьогоднішнє свято – свято ангелів та людей, свято неба та землі. Радіймо у цей день і пам’ятаймо, що наша батьківщина на небесах, куди забере нас Ісус Христос із ангелами після останнього суду, - воскреслих мешканців землі. Глядімо вгору, не прив’язуймося до земних речей, котрі незабаром потрібно буде залишити, а з собою візьмемо ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2223 | Додав: lvivanka | Дата: 02.06.2011 | Коментарі (2)

Цей день в історії

Ким би ти не був - українцем, англійцем, китайцем чи ще кимось іншим, основне правило ідентифікування себе до якогось народу - то є історичне минуле власне цього народу, що формує у свою чергу самосвідомість та почуття патріотизму.

     Ось так я розпочинаю вести нову рубрику "Цей день в історії". Суть її полягатиме в тому що, я постараюся висвітлити цікаві і оригінальні події, що відбулися в українській історії, а також заглянемо, що відбувалося у той час в світі, бо як писав наш геніальний пророк Тарас Шевченко: "І чужому научайтесь, і свого не цурайтесь!". Що ж поїхали.
     Як би не було дивно та історія українського народу мене все більше і більше захоплює (я горджуся тим, що є УКРАЇНЦЕМ). Гортаючи багатотомне видання життя українців, само по собі виникають різноманітні почуття та емоції, що заставляють задуматися, поміркувати над подіями, порівняти із сьогоденням. Ось деякі моменти з нашого буття на землі: ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1255 | Додав: inkvizutor | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (1)

К.О. про неочевидне (сміховинки)

Знаю, сьогодні мало бути продовження теми політики, але моя політекономічна муза полетіла засмагати на Мальдіви.  Тож сьогоднішню тему ми розбавим трохи гумором, картинками ну й інфою звісно ж. У статті буде трохи самоцензури, але все одно прошу забирати від екрану вразливих осіб, вагітних і жінок в період лактації, мало чого :).

   А поговорим ми сьогодні про меми, мабуть всі про них чули, вживають, але не знають звідки вони і що в реалі значать. Для кращої розуміння стаття буде наповнена деякими ілюстраціями.
   Мем – якщо по-науковому, то це міркувальна категорія, здатна до поширення через соціальні контакти носіїв, паразитуючи ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2187 | Додав: Versus | Дата: 25.05.2011 | Коментарі (5)

Герої України: учасники бойових дій під час Другої світової війни
Найчастіше героїчним подвигом називають вчинки людей у небезпечних ситуаціях, коли треба мати достатньо сміливості і бути готовим пожертвувати всім, що є дорогим і рідним для тебе, чи навіть власним життям. Далі йтиметься про учасників Другої світової війни, які брали участь у бойових діях. Більшості з них присвоїли звання героїв України посмертно, бо їхній подвиг коштував життя!

     Вперше звання героїв України отримали ветерани війни Євген Березняк та Іван Герасимов. Укази про нагороди і вручення орденів "Золота Зірка" підписав президент Л. Кучма. Є. Березняка нагородили як видатного розвідника, який виконував важливі завдання радянського військового командування. Разом із своєю групою він збирав цінну інформацію та передавав радіограми про кількість та розташування німецьких військ у Кракові. Зібрані відомості допомогли на завершальному етапі війни у боротьбі проти гітлерівських військ на території Польщі. І. Герасимов протягом 1940-1945 рр. був командиром танкових військових частин на різних фронтах, а згодом очолив штаб танкової бригади. Коли почалася німецько-радянська війна йому виповнилося всього 20 років. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 14812 | Додав: Лілейка | Дата: 09.05.2011 | Коментарі (9)

 
Голосове введення тексту в Chrome

У новій версії браузера реалізована можливість голосового введення тексту за допомогою HTML.

    Компанія Google випустила стабільну збірку браузера Chrome 11. Про це компанія повідомила в своєму блозі. Завантажити останню версію браузера можна на сторінці Chrome на сайті Google.
   У новій версії браузера реалізована можливість голосового введення тексту за допомогою HTML. Перше застосування ця функція знайшла в сервісі перекладу Google Translate.
    Замість того щоб набирати потрібну для перекладу 
  слово або фразу на клавіатурі, користувачі Chrome 11 тепер можуть вимовити їх у мікрофон. Google Translate розпізнає слова і переведе їх на обрану користувачем мову. Поки перекладач розуміє тільки ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1609 | Додав: KypIDon | Дата: 04.05.2011 | Коментарі (8)

Герої України: ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС
Цього разу розповім про кількох людей, які отримали звання героя України за вчинений подвиг. Вони виконували свої обов'язки, діяли швидко і злагоджено, бо знали про реальну загрозу, усвідомлювали, що буде потім, і розуміли, що ризикують найдорожчим - своїм життям.

     У 2006 р. з нагоди 20-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС вийшли 5 президентських указів про нагородження званням героя України за "геройський подвиг в ім'я життя нинішніх і прийдешніх поколінь, особисту мужність і самопожертву, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС". Орден "Золоту Зірку" посмертно отримали заступник начальника електричного цеху  ЧАЕС Олександр Лелеченко, якому тоді було 47 років; два командири відділень пожежної частини по охороні м. Прип'яті: 25-річний Василь Ігнатенко та ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 8930 | Додав: Лілейка | Дата: 30.04.2011 | Коментарі (5)

На весіллі грає музика;)

    Сьогодні увесь світ мав можливість спостерігати пряму трансляцію королівського весілля у Британії. Сімейними узами поєднались принц Вільям і Кейт Мідлтон. На весілля було запрошено близько 2000 гостей. Приємним було оголошення наречених про відмову від дорогих подарунків і прохання переведення коштів, які призначаються як дар молодятам, на рахунки 26 благодійних організацій. Церемонія включала багато найкращих традицій, яких дотримувались ще з далекого ХІХ століття. У королівської родини та усіх запрошених попереду грандіозний бенкет, за організацію якого взявся батько принца Вільяма принц Чарльз, а ми потурбуємо свою пам′ять, згадаємо на яких весіллях дали жару своїм ніжкам, і не лише своїм;)), які традиції проведення весіль бережуться і дотримуються в Україні.

    Українське весілля – це пишна народна драма, пронизана піснями, примовками і приспівками. Старі люди ще тримають в пам’яті форму українського весілля, завдяки фольклористам ці традиції знані й до тепер. Кожне весілля починалось зі сватання. Щоб не "дістати гарбуза”, хтось із найближчої рідні хлопця нібито випадково заходив до батьків дівчини й намагався дізнатися про шанси їхнього претендента на її руку і серце. У ХХ столітті сватання найчастіше відбувалося вже за домовленістю молодих людей. Сватати дівчину молодий йшов з батьком й близькими родичами – шанованими одруженими чоловіками. Обов′язково брали з собою хлібину. За старшого старосту, як правило, вибирали гострого на язик і дотепного чоловіка, який умів артистично виголосити традиційну промову про мисливців, які побачили на снігу слід куниці-красної дівиці (центральні регіони України), або приходили ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1987 | Додав: lvivanka | Дата: 29.04.2011 | Коментарі (9)

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024