П`ятниця, 10.05.2024, 00:27

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

З заздрістю можна боротися тільки одним способом: зробити так, щоб життя заздрісних було щасливіше і повніше.

 Бертран Рассел
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Жовтень » 25 » Герої України

00:25
Герої України
Герої України: Віра Роїк
Скільки гарних вишиванок ви бачили на українській вечірці? Двох схожих годі було шукати;) Уявляєте, скільки технік існує, скільки орнаментів, бо ж вишивання рушників чи одягу є давньою українською традицією, частинкою української історії та культури.

Серед Героїв України є народна майстриня Віра Роїк, яка отримала це звання у 2006 р. за "утвердження традицій національного декоративно-прикладного мистецтва, багаторічну творчу і педагогічну діяльність". Цього разу трішки розповім про неї.

 

Народилася Віра Роїк у Лубнах Полтавської обл. Вишивати її навчила мати – художниця Лідія Яворська, а вдосконалювала своє вміння продовж життя. З часом Віра Роїк виконувала свої роботи різними техніками, бо знала їх приблизно 300.

Після Другої світової війни життя майстрині різко змінилося, вона залишилася інвалідом, не могла нічого робити правою рукою. Але все-таки як є талант і надзвичайно велике бажання займатися улюбленою справою, то перешкоди можна подолати!!! Віра Роїк навчилася вишивати лівою рукою. Потім поступила у Московський художній інститут, а після його закінчення її твори вперше потрапили на Всесоюзну виставку у Москві.

З часом побачили роботи народної майстрині за кордоном на виставках у сусідніх країнах, а також у Франції, Бельгії, Італії, США. Навіть у Радянському Союзі визнали її творчість.

У Криму, куди переїхала Віра Роїк, вона заснувала школу української вишивки. На своїх виставках народна майстриня також проводила майстер-класи, читала лекції про українське мистецтво вишивки. Останнім відомим проектом була виставка "Український рушничок", яку спочатку представила в Україні, а потім за кордоном.

 

Віра Роїк казала: "Кожен рушник – то спалах душі, то частина життя, то моя доля". Прочитавши коротенько про неї, розумієш, що саме таким було її покликання, від якого вона не відмовилася, не зважаючи на проблеми!!!

Опублікувати
Переглядів: 898 | Додав: Лілейка | Теги: Герої України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 гуцулка_Ксеня  
0
в кожного свій героїзм

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024