Середа, 08.05.2024, 03:18

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

В зв'язку з цим історія України дістала дуже своєрідну інтерпретацію. Виходило, що на протязі багатьох століть український народ боровся головним чином..., проти власної національної незалежності. Що незалежне існування було величезним злом для нашого народу. І що, отже, всі ті, хто кликали його на боротьбу за національну незалежність, були... найлютішими ворогами українського народу.

 Михайло Брайчевський
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Жовтень » 27 » Говорімо спершу мовою, а вже потім язИком ;) - 11

02:34
Говорімо спершу мовою, а вже потім язИком ;) - 11
Музикальні Шопени і не дуже Слоннавуха :)

Людині, яка музичну школу бачила лише з фасаду на вулиці, а підходити ближче і не думала:), доволі складно буває справитись із паронімічною парою - музичний/музикальний. Зрештою, труднощі з їх розмежуванням трапляються у всіх категорій поціновувачів музики. Яка ж у цих словах відмінність за семантикою?

Отож спершу про образИ). Музикальний вживається у двох значеннях:
   1) обдарований талантом до музики (здатністю тонко сприймати музику, відчувати музичні твори, виконувати їх ет сетера...). Музикальними можуть бути голос (красивий, поставлений, горловий, хрипкий, сек... упс , то вже не сюди:)), родина (Лисенків, Крушельницьких, Драгоманових, Косачів), дитя (отакево, як на картинці: мале, а таке вміле!), народ (співочий, український), душа (то вже метафізика..).  Також музикальним може бути слух: він здатен відчути різницю між найтоншими нюансами такту, ритму та мелодики; є далеко не у всіх, проте серед борців  бувають короткотривалі моменти, коли усі обдаровуються музикальним слухом відчувати октави настрою голови :) - може, то обдаровані ми?)))))
   або ж музикальні пальці - так перебирають струни, що здається, ніби вони торкаються кришталю твоєї душі, він легенько резонує з гармонією звуків, які проходять крізь всю тебе і віддаються у підсвідомості  дивом, - і твоя тілесна оболонка насправді стає чашею, куди стікаються чари мелодії, пісні і музики настільки, що ти боїшся пролити хоч краплину... хоча серед тих відчуттів страху там не місце...)
2) мелодійний (рідше).

   Музичний - стосується музики як виду мистецтва. Музичною може бути школа (будучи делікатною - "хвороба" для половини дітей шкільного віку:)), інструмент (часто призначений для того, щоб бити когось по голові :)), знання (ох, знову те сольфеджіо - шлях до знань тернистий ;)),  критик (має право критикувати лише музику, а не все підряд), товариство (істинних поціновувачів).

   Сплутування значень цих паронімів відбувається тому, що в російській мові існує лише одне слово - співмірне формою з українським музикальний - на позначення всього, що торкається музики. Але хто таке бачив, щоб замість двох пар кльових кедів носити якісь недороблені, ПОЗИЧЕНІ шльопанці на босу ногу?)))))

Тому взуваймось згідно смаків, фарбуймо вії, губи, носи чим собі бажаємо, але пам'ятаймо незаперечну істину:
музика в нас НАЙкраща
мова в нас НАЙкраща
якшо сусід зверху вже три години пиляє тою скрипкою вам по нервах - вирубайте його!
і буде щастя вам! ;))))))

Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 902 | Додав: myrchatko | Теги: культура мови | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 2
2 Лілейка  
1
Бідний той сусід зверху, хоч має музикальний талант, але краще було йому зробити репетицію у музичній школі smile
Файно!!!

1 гуцулка_Ксеня  
1
"Але хто таке бачив, щоб замість двох пар кльових кедів носити якісь недороблені, ПОЗИЧЕНІ шльопанці на босу ногу?)))))"
круте порівняння!!! biggrin

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024