Вівторок, 07.05.2024, 20:09

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Істинна мужність полягає не в тому, щоб закликати смерть, а в тому, щоб боротися проти негараздів.

 Сенека Луцій Анней Молодший
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Жовтень » 6 » Магія музики

02:18
Магія музики
Магія музики
Ось, десь там, сидить старий гуцул, міцно стиснувши в губах маленький музичний інструмент. Линуть звуки і причаровують навколишні ліси, гори, заставляють прислухатись і влитись у музику... Дримба... Що може звучати краще на гірських полонинах?
 

   Дримба (Варган) - щипковий інструмент, який використовується в гуцульському музичному побуті. Невеличка металева підківка зі сталевим язичком посередині притискається до рота. Музикант пальцем защипує язичок, а відповідним придиханням змінює висоту звуку.  Пластинчатий варган виготовляється з дерев (бамбуку), металу з тонким язичком. Язичок прикріпляється посередині дуги. При грі на варгані притискається до зубів, ротова порожнина служить резонатором для звуку, що виникає внаслідок защипування язичка.
   Дримба, бач, за давніх часів вважався жіночим інструментом. В час осінніх та зимових вечорниць, які "ще за Довбуша" влаштовувались у карпатських селах, у добропорядних ґаздинь з чималим сімейним стажем збиралися дівчата і молоді жінки для спільної роботи. Вони пряли, шили, ткали, теребили квасолю й кукурудзу. Цілий день працювали, а коли западали сутінки, "сідали до столу" — приймали до хати хлопців, разом із ними вечеряли й бавилися. "Парубки дорослі — в армії, чоловіки — на зарібках, а підлітки всі вкупі в одній хаті вчилися, — розповідає про місцеві вечорниці сто років тому старий гуцул. — Вчилася молодь ґречному поводженню, музиці, співам і данцям". Головним музичним інструментом на вечорницях була дримба в руках господині. Від таланту і вправності дримбальки залежало, чи вмітимуть по-гуцульському співати й танцювати, а також грати на музичних інструментах завсідники вечорниць: дівчата — на дримбі, хлопці — на сопілці.
   Визначення дримби як інструменту жіночого обумовила й місцева музична традиція. Вважалося, що "прилюдно" співати належить чоловікам. Жіночі співи обмежувалися весільними латканнями і поховальними плачами, а також "хатніми" партіями. Акомпанувати чоловікам не заборонялося, тож гуцулки й дримбали при оказії…
   Як чобітки на Полтавщині й Чернігівщині, так дримбу в Карпатах парубки дарували дівчатам, коли серйозно до них залицялися…
 
   Дримба, певно, єдиний народний музичний інструмент, який складає з виконавцем одне ціле. Джерелом звуку в дримбі є миндик, збуджений пальцем виконавця. Коливання миндика (вони ж — звуки) добувають, щільно притиснувши кросна до зубів і накривши їх губами. Відповідно, резонаторами стають всі елементи артикуляційного апарату дримбаля — ротова порожнина, гортань, порожнина легенів, а також черепна коробка. Вони активуються через безпосередній контакт із корпусом дримби. 
   …"Ще в Карпатах не вродився такий чоловік, як Нечай, щоб у нього дримба на дві октави звучала, — в устах бувалого дримбаля Романа Кумлика визнання майстерності колеги немалого варте. — Люди кажуть, що то якась сила йому помагає".
Цю силу можна спробувати знайти і навіть відчути, якщо знати специфіку впливу інструменту на організм музиканта. Біологічний аспект гри на дримбі полягає в тому, що коливання миндика створюють потужні вібрації. Можна дібрати таке звучання, яке створить резонанс з основними ритмами вібрацій тіла (науці відомі так звані альфа-, бета- та гамма-ритми, властиві головному мозку людини) і, як результат, викличе змінений стан свідомості або стан легкого трансу…

"Музика дримби несе в собі давню магію. Дримба зачаровує людей і приборкує звірів. Дримба здатна лікувати тіло й душу. Вона пробуджує енергію природи і наділяє людину особливою силою".
 
Гуцульська дримба
 
А ось такими вони ще можуть бути в інших країнах світу...
 
 
 
 
   п.с. Дримби бувають різні. Кожна з них має своє звучання і свою назву у всіх народів світу ;).
 
 
Отакий собі магічний інструмент.. не музичний, а магічний! Береш його до рота, і він тебе веде у танок із лісом, духами й вітрами...
Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 3518 | Додав: Оксанця | Теги: музика | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 6
6 Брат  
0
кльово...я навіть про таке й не чув))

5 Буйвітер  
0
Це унікальний інструмент! Здавалося б простіше від нього - це лише грання на губі =) Та насправді інструмент дуже цікавий.

В своєму музичному арсеналі маю дві різних типів і різного звучання.


4 myrchatko  
0
"Як чобітки на Полтавщині й Чернігівщині, так дримбу в Карпатах парубки дарували дівчатам, коли серйозно до них залицялися…"
хочу дримбу! wink

3 lvivanka  
0
згадалась " Солодка Даруся" Марії Матіос...там Іван ввесь час бринькав на дримбі

2 micada  
0
eek це тооочно!!!

1 Viktoriya  
0
Які люди винахідливі створіння))))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024