Четвер, 02.05.2024, 04:17

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Не треба боротися за чистоту, треба підмітати!

 Ілля Ільф
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Червень » 13 » Сезон вітамінів!

14:38
Сезон вітамінів!
Малинка, полуничка, чорничка, порічка...
Промовляєш ці слова і навіть у роті стає солодко, а ніздрі лоскоче ягідний аромат літа...

   З настанням вітамінного сезону ми намагаємося споживати якомога більше овочів, фруктів, ягід, усілякої зелені. І це правильно! Адже сезонні фрукти-овочі набагато корисніші й смачніші за їх аналоги, що продаються в супермаркетах цілорічно. Колись наші прабабусі точно знали, яка ягідка помічна від якої недуги, як зберегти її цінність і смак. Минули століття, а їх поради і дотепер не втратили актуальності.

   Полуниця особливо багата на вітаміни групи В, залізо, мідь, органічні кислоти. Вона активізує обмінні процеси в організмі, зміцнює серцево-судинну систему. Завдяки вмісту саліцилової кислоти, знімає жар і ломоту в суглобах. Крім того, полуниця - один із найвідоміших афродизиаків. У цій ягоді вітаміну С навіть більше, ніж в лимоні.
- Їсти полуницю треба в проміжках між прийомами їжі - за годину до трапези або години через дві після неї. Тоді вітаміни засвояться краще.
- Якщо ви посипали ягоди цукром, з'їсти їх потрібно одразу ж, поки не окислилися вітаміни. Тим, хто має чутливу емаль зубів чи хвороби суглобів, краще вживати полуницю з молоком або сметаною - кальцій компенсує дію щавлевої кислоти, яка міститься в цих ягодах і не для всіх є корисною.

- Не викидайте хвостики! Висушіть їх - і взимку зможете пити вітамінний чай. Такий напій корисний при подагрі й остеохондрозі, допоможе він і при застуді.

   Багаті на калій, вітаміни С, В2 і В6, а також залізо і магній ягоди черешні - вони корисні для серця і при анеміях. Аскорбінова кислота в поєднанні з вітаміном Р і дубильними речовинами тонізує і укріплює кровоносні судини, знижує підвищений артеріальний тиск і підвищує стійкість організму до дії проникаючої радіації. Черешня має жовчогінні властивості, добре санує кишечник. Її можна з успіхом вживати для профілактики атеросклерозу і навіть для його лікування.
- Завдяки низькому вмісту органічних кислот, черешня не викликає печії, тому її можна їсти без побоювань при гастриті з підвищеною кислотністю, виразці шлунку й дванадцятипалої кишки.

- В недозрілих плодах більше заліза й вітамінів, ніж у стиглій черешні.

    Смородину іноді називають «аптекою на гілці», оскільки вона допомагає при авітамінозі, зниженні апетиту, хворобах серця і судин, ларингіті й бронхіті, для поліпшення кровотворення, позбавлення від гнильних і бродильних процесів в кишечнику. Свіжий смородиновий сік корисний при нервових захворюваннях і сильному головному болю.

    Всім відомо, що малина - досить ефективний жарознижуючий і потогінний засіб. Малина містить саліцилову кислоту, тому вона діє як аспірин, але без згубного впливу на слизову оболонку шлунку і органів травлення. Крім цього, вона тонізує, покращує апетит, має кровоспинну і антитоксичну дію.

    Чорниця містить багато необхідного для організму марганцю, тому добре впливає на кровотворення. Чорниці немає рівних у профілактиці різних недуг очей. Речовини, що містяться в ній, підвищують гостроту зору, знімають втому від роботи при штучному освітленні, загострюють нічний зір. Саме тому вона особливо корисна для льотчиків і водіїв, для людей, що постійно працюють за комп‘ютером.

Смакуйте на здоров'я!

Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1048 | Додав: lvivanka | Теги: цікаво знати | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024