Готуємось до свята Напередодні Свята кави вирішила, що буде доречно познайомитись з мінімальною характеристикою сортів кави.
Каву вирощують в 50 країнах і по суті у кожній - свій сорт. Особливості клімату і різноманітність ґрунтів створюють неповторний букет. Кожний сорт кави унікальний, тому його назву прийнято писати з великої букви - як власне ім'я.
Колумбійська кава (Colombia Excelso). Один з найкращих у світі видів кави. Її вирощують на схилах Анд на висоті 1500-1800 м над рівнем моря. Вона володіє тонким, яскраво вираженим ароматом і м'яким, злегка винним смаком. Настій міцний середньої кислотності. Добре сполучається з будь-якими сортами кави. Мексиканська кава (Mexico Altura). Центральноамериканський сорт. Легка кава. Аромат неяскравий. Цей сорт для тих, хто віддає перевагу чорній, але не міцній каві, що нагадує по смаку сухе біле вино. Кава «Гондурас SHB». Південноамериканський сорт. Схожа на колумбійську, але має більш гіркий смак із легкою кислинкою. Кава середньої міцності з винним смаком і яскраво вираженим ароматом. Куба Альтура. Латиноамериканський сорт із острова Свободи. Кубинці вважають цю пекучу і підбадьорливу каву кращою у світі. Терпкий, насичений гіркуватий смак, аромат яскраво виражений. Нікарагуа Лавадо (Nicaragua Lavadо). Центральноамериканський сорт. Аромат неяскравий, але досить збалансований. Смак кислуватий, повний. Добре підходить для кавових сумішей. Костариканська Кава (Коста-Рика Тарразу). Центральноамериканський сорт арабіки. Відмінна кава. Аромат яскраво виражений. Смак гіркуватий-в'язкий, насичений. Латиноамериканці говорять - «Гарна мексиканська кава - це підбадьорлива кава, а гарна костариканська кава - це пекуча кава». Бурбон Сантос Бразилія. Це один із кращих сортів кави. Бразильський сорт кави, названий ім'ям французького острова Бурбон у Карибському морі, володіє чистим, нейтральним, злегка солодкуватим ароматом і насиченим нейтральним смаком. Справжній Бурбон збирають із кавових дерев тільки 3 перших урожаї. Через 4 роки зерна міняють свої характеристики й стають по смаку аналогічними звичайному Сантосу. Відмітна риса Бурбона - витончений солодкувато-гіркуватий, трохи маслянистий смак з легкою кислинкою, що повністю відсутній у звичайному Сантосі. Сантос має більш важкий, різкий, грубий, часто із присмаком диму смак і аромат. Чудовий напій можна одержати як із зерен чистого Сантос Бурбон, так і зі сполучення його з м'якими латиноамериканськими сортами кави.
Ось такі особливості та органолептичні показники наведених зразків сортів кави, тепер залишилось лише продегустувати))
|