Середа, 01.05.2024, 01:55

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

80 відсотків чиновників згодні боротися з хабарами, а решта 20 не згодні боротися без них.

 Стас Янковський
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Жовтень » 21 » Символіка кольорів

00:16
Символіка кольорів
Символіка кольорів
 
Хто який любить колір? Червоний, чорний, зелений…? Кольори та їх поєднання для наших предків відігравали значну роль у житті; кожен з них означав певну історію, прикмети, легенди, казки. Кольри породжували багато імен богів та описували міфічні істоти. Що ж означають наші барви?

   Білий – колір чистоти, невинності, радості. Він пов’язаний із денним світлом, а значить, із життям. Це колір ангелів, святих, праведників. Під час першого посіву предки одягали чисту білу сорочку.
   Однак білий колір означає також образ смерті. Це стародавній колір жалоби, коли вдягали покійника у біле та покривали його білим саваном. У білій одежі з’являлися людям примари та мерці.
 
   Жовтий – ознака, що має суперечливе значення. З одного боку, це колір Сонця, золота, немовби застиглого сонячного світла. З іншого – це колір опалого листя, дозрілого жита, що означає смерть, тобто життя в потойбічному світі. За повір’ями, поява жовтих плям на руці – віщує смерть; хто навесні побачить жовтого метелика, буде у цьому році нещасливим і хворим.
 
  Зелений (гряний) – у народній культурі зіставляється з рослинністю, незрілістю, мінливістю, заразом це колір весни, краси природи. Символізує перемогу над злими силами, воскресіння, надію та радість, однак інколи наводить тугу. В народі казали, що людина від злості "зеленіє”. У поминальних обрядах зелений колір виступає як колір "того світу”. Поліщуки на Великдень фарбували яйця у зелений колір, якщо протягом року у хаті був покійник. Він характеризує також і персонажів народної демонології: лісовика, русалку, домовика. А дитина з зеленими очима, за повір’ями, могла стати відьмою.
 
   Синій – колір небесного простору і моря. У ньому – тайна пізнання світу. Символізує чесність, доброту, славу, вірність. Разом із тим викликає почуття холоду та нагадує про тінь.
 
   Червоний – колір крові, вогню. З одного боку, він символізує красу, радість та любов до життя, з іншого – мстивість та розруху. Червоний колір використовували при замовляннях, перев’язували руки дітям червоною ниткою – щоб захищала від злих духів. Речі червоного кольору використовували знахарі, щоб лікувати, зцілювати, приворожувати. Червоним вишивали сорочки дівчатам, розфарбовували весільний коровай. "Жінка у червоному” - вісниця нещастя.
 
   Чорний – колір ночі, а значить, смерті, трауру та горя – загибелі всього, що живе і дихає. З чорнотою ночі пов’язані зло і чаклунство. Однак чорні хмари у спеку віщують спасіння, дощ. Чорний шлях – дорога, якою татари нападали на західноукраїнські землі, підпалювали хліби, грабуючи, беручи людей у полон.
 
Такі собі магічні кольори. Зараз вони для нас майже нічого не означають. А поділяємо їх лише на сумні та веселі.
 
Д.с. Поєднання червоного та блакитного кольорів – означають вірність та кохання. Жовтий із червоним – недовір’я. Білий з червоним – нагорода і повага. :)
Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1600 | Додав: Оксанця | Теги: цікаво знати | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 3
3 Versus  
0
а де фіолетовий? smile

2 micada  
0
цікаво=)
я люблю зелений і чорний... smile

1 Viktoriya  
0
а я люблю голубий колір))
і червоний smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024