Четвер, 18.04.2024, 04:49

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

За свободу можна боротися лише там, де вона є.

 Володимир Голобородько
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Серпень » 26 » Говорімо спершу мовою, а вже потім язИком ;) - 26

02:01
Говорімо спершу мовою, а вже потім язИком ;) - 26
"Ява (чи то сон ;р..) триста п'єдесєта" :)
Сьогодні поговоримо про дієслово "являтися", що вже набило оскому своїм недоречним вжитком у невластивому йому значенні. З вами рубрика культури мови :)

   Проблема цього дієслова полягає в тому, що його ставлять на місце дієслова "бути" у теперішньому часі. Ставлять на власний розсуд, смак(НЕсмак), для краси, барвистості; найчастіше ж не задумуються, що говорять. Наприклад, маємо такі речення: "Цей чоловік є прекрасною людиною" і "Цей чоловік являється чудовим батьком". Останнє хіба що коли батько приснився і обійняв дитину - але ж насправді то може бути і є часто не так! Принаймні засоби мови виражають саме це.
   Яке ж значення слова "являтися"? Ввижатися у сні, під час марення; або ж рідше з'являтися. Геніально-затертий приклад властивого вжитку - "Чого являєшся мені у сні?" Івана Франка. І в жодному разі не: Він являється господарем будинку; Цей молодий чоловік являється коханим он тої дівчини в синьому платті; Ці традиції являються основоположними. Цим ви показуєте свою безграмотність.
   Замість цього радимо вживати - Він є господарем будинку; Ці традиції - основоположні. Щодо дівчини в синьому платті, то то хіба уві сні))) Але нашо то нам? :)) Погляньмо краще на янгола Божого в узголів'ї ліжечка дитини і уявімо, якими добрими і чистими можуть бути сни.
Отаких снів вам і бажаю якнайбільше. На добраніч, малята

Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 1778 | Додав: myrchatko | Теги: культура мови | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 4
2 Povstanec  
2
Добра стаття! Міркуючи, ява-являтися, так?
Тобто, чи правильним буде вживати "явилося" до привидів, примар, духів і так далі, тобто поза сном і снами?

і як бути з словам "появитися", "з'явитися" - вони не є хіба похідними від являтися? як же правильно: "спочатку появилася його голова, а потім ген і весь Микола вималювався далеко за селом.."?

4 myrchatko  
5
перепрошую, що пізно відповідаю... не беріть з мене приклад((

дякую, Севастіяне, тобі за вдячного читача і запитання-уточнення, я люблю відповідати, бо часом думка так піде, що загубиш інший важливий хвіст, то в коментарях можна все повіднаходити smile

1) власне, що ні smile Ява має два значення, одне з яких "частина драматичного твору, де склад акторів залишається незмінним", а друге "реальна дійсність; не сон, не марення, не мрія" - звідси прислівник наяву. У назві це слово обігрується на двозначності)), її можна потлумачити і як рутинність (довгу виставу) - о, знов ця рубрика, скільки можна))), і сон - не сон, гра слів, і ше може якось, а взагалі ця віддалено доречна цитата - то аби ви зайвий раз собі вмикнули Чуваків і повідривалися)))
з дієсловом являтися спорідненим буде радше явлення, але воно вживається рідко.

2) щодо самого дієслова, так, це буде правильним, адже являтися є дієсловом на позначення дії, в той час як дієслово бути, я значенні якого перше неправильно вживається, є дієсловом стану (суб'єкт пасивний). Це основне повідомлення статті - зрозуміти цю різницю. Щодо сну, це лише акцент, насправді дієслово може вживатися і щодо реальності, і щодо ірреальності, як от духи (істоти-живі з погляду мови!), і щодо осіб, і щодо їх складових))

3) появитися і з'явитися означають те саме, що і являтися, є похідними, але мають свої відтінки значень, тому не завжди взаємозамінні: приходити (з'яввився на роботу), зароджуватись (з'явилось бажання), показуватись на якийсь час (появилися на людях), ставати доступним зорові (з'явилася у дверях постать), виявлятися в характері (в очах з'явилося зухвальство), серед яких і "поставати в уяві, в пам'яті; привиджуватися; снитися, примарюватися".

Іншими словами, дія появи, в тому числі уві сні, але не тільки, реалізується дієсловами являтися, з'являтися, появлятися у різних значеннях, якщо ж іде мова про ствердження якогось стану, де дія відсутня, вживаємо дієслово бути.

1 Лілейка  
1
о, якраз в потрібний момент прочитала smile
і хай являється у снах щось добре, а не дівчинонька у синьому платті biggrin

3 Povstanec  
2
...дівчинка з Дзвінка... cool wacko

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024