Четвер, 25.04.2024, 20:06

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Є боротьба за долю України. Все інше – то велике мискоборство.

 Ліна КОСТЕНКО
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Вересень » 27 » Говорімо спершу мовою, а вже потім язИком ;) - 27

13:33
Говорімо спершу мовою, а вже потім язИком ;) - 27
Давайте давати менше :)
Про те, що забагато, то шкідливо ;) майже шкідливо))

   У наш час, час декларованого гуманізму, люди люблять повторювати (проте, на жаль, на словах і застрягають) - без сумніву, глибоку, навіть істинну - тезу про те, що давати потрібно більше, ніж брати, у великих чи у малих справах, близьких людям чи ворогам. Це шлях і вибір християнина, і в цьому немає жодних сумнівів. Яка ж фактуальна позиція мови щодо цього дієслова? ;)
   Сьогодні мова піде про форму наказового способу "давай(те) + (схематичне) робити": давай підемо, давайте міркувати. Звідки ж ноги ростуть у цієї помилки?
   Наказовий спосіб (його проста форма) утворюється для 2 особи однини (ти) - Друже, читай!, 1 і 2 особи множини (ми і ви) - Друзі, читаймо; Друзі, читайте! Це максимум можливостей наказового способу, і українська мова , як бачимо, має тут повноту вираження властивості. Їй на противагу, у російській мові є труднощі з утворенням форми 1 особи множини. Тому, щоб виразити наказ, прохання чи заклик до дії групі осіб, які перебувають разом із суб'єктом (ми), росіяни до дієслова додають частку давай, давайте - інакше вони не зможуть зорганізувати людей :))) Чи є у нас з цим проблеми? То для чого зайвий вантаж непотрібного слова? Вживаючи чуже і обмеженіше, замінюємо неосяжність неба на синю стелю..... Як любов на дешеву чи гірку псевдолюбов. Має бути: ходімо, поміркуймо (можна трансформувати, якщо дозволяє зміст, у поміркуй, поміркуйте).
   Форма давайте в українській мові вживається у своєму прямому значенні - у поєднанні з іменником: давайте залікову (не актуальне, але таке жадане словосполучення :), дай мені цьом (не менш жадане :) і завжди актуальне;)).
   Окремо тут відзначимо "ввічливе" дайте пройти у маршрутці, на фоні якого одразу тьмяніє виглянцуване взуття його власника :) Має бути: дозвольте пройти, будьте ласкаві посунутись))))
  
"Давай про мене і про тебе мовчати"... Написаних слів змінювати не треба. Адже сильна пісня дає нам набагато більше, ніж приклад слововживання, - вона лікує хвору душу. А вже як саме - у вигляді наркотика чи цілющого бальзаму - обирати нам...

Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 1999 | Додав: myrchatko | Теги: культура мови | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 2
2 Versus  
1
5 звіздочок smile

1 Mary_Anna  
0
слова-паразити тому й паразити, що так важко їх позбутися у своєму мовленні. Борімося з паразитами на тілі нашої мови!
Картинка просто бестова:)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024