Посмакуємо? Ось настав сезон смакувати кавунчиками, але чи вміємо ми їх вибирати і чи знаємо, яку користь чи шкоду можемо отримати від такої смакоти?
Як вибрати кавун?.. Розмір - це найперша ознака кавуна, на яку варто звернути увагу. Справді добрим майже завжди є досить великий кавун. Формула "правильного" кавуна - не менше 5 кг, розміром трохи більший за футбольний м'яч. Краще вибирати кавун зі "шрамами" - коричневими сухими лініями і сіточками на боках: він завжди буде спілим і соковитим. Тільки не плутайте "шрами" з ймовірними ушкодженнями, які кавун одержав під час транспортування. Якщо на кавуні помітний восковий наліт - це майже завжди свідчить про його незрілість. А от якщо ви зітрете пил зі зрілого екземпляра, то на його поверхні з'явиться чіткий сонячний блиск. Треба звертати увагу не на сам хвостик, а на місце його переходу в кавун. Хвостик як шнурок проростає з "п'ятачка". Отож краї цього "п'ятачка" мають бути сухими. Мокрий зелений хвостик - гарантія незрілого кавуна. Якщо ж ніготь протикає кавун так само легко, як зелений огірок, - це означає, що кавун нестиглий. Як розпізнати "хімічні" кавуни?.. Кавуни з хімікатами довго не зберігаються і згодом на шкірці з'являються округлі розм'якшені ділянки темнішого кольору. У кавуна, напханого хімією, м'якоть майже завжди червона, а кісточки абсолютно білі. Якщо розтерти м'якоть кавуна в склянці з водою, то у здорової ягоди вода просто помутніє, а у "токсичної" стане червоною чи рожеврю. Корисні властивості кавуна: * підтримує імунітет * очищує нирки від піску * покращує колір обличчя * піднімає настрій Смакуйте на здоров'я цю смугасту ягоду!
|