Веселі факти про овочі
Чомусь ніколи мені не доводилось задумуватись про те, звідкіля у нас взялись буряки. Росте собі на городі, та й Бог з ними, а тут бач... не все так просто. Ось декілька цікавинок про те, що вживаємо майже щодня:).
Ріпу колись сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: в 1 кг його більше мільйона, і вручну так просто не розкинути. Однак і плювати – справа не проста, тому кращі «плювальники» цінувалися і шанувалися в народі.
Відваром буряка в давнину користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним, і сирим. А потрапив він до нас з Візантії.
Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, цвітна … Цвітну капусту Марк Твен називав капустою, яка закінчила коледж. Броколі американці називають «капустою з університетською освітою».
Картопля з’явилася в Європі в середині XVII століття як декоративна рослина. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли її виростили, пригостив друзів її стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром.
Горошок був першим овочем, закритим у консервну банку.
Огірок на початку XVIII століття в Англії був великою рідкістю, а лікарі змагалися у пошуках негативних його якостей. Одні вважали його просто отруйним, інші – «охолоджуючим» і таким, що викликає простуду.
Помідор дійсно вважався отруйним. Наприклад, у книзі «Повний посібник по садівництву», яка видана в Данії у 1774 р., писалося: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». На Русі помідори довго називали «скаженими ягодами».
Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄЕС більше ніхто не сміє називати її овочем чи коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів.
Фахівці до цих пір не вирішили, овочем чи фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав ананас в оцті, а у графа Завадовського його шинкували, як капусту, зберігали у діжках і варили з цього борщ.
Ось такі-то пироги і помідори, що зводять з розуму, і моркв'яне повидло, і лечо зі стебл і листя картоплі... Смачного:)!
|