Понеділок, 29.04.2024, 09:34

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Треба боротися зі старими забобонами, щоб перемагали нові.

Чат
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Січень » 16 » Герої України: Мирослав Вантух

15:49
Герої України: Мирослав Вантух
Герої України: Мирослав Вантух

У сьогоднішньому повідомленні розповім про відомого українського хореографа, який у 2004 р. отримав звання Героя України за багаторічну працю у галузі культури і мистецтва. Завдяки його старанням і праці про українські народні танці знають далеко за межами України. Та навіть не це головне. Зараз самі переконаєтеся :)

      Мирослав Вантух народився на Львівщині, співав і танцював у шкільних колективах. Закінчив Львівське культосвітнє училище як диригент-хормейстер, паралельно відвідував курси хореографії. За його словами, танець таки переміг, і М. Вантух присвятив себе мистецтву хореографії. У Львові в 1960-х створив народний танцювальний ансамбль "Юність" і 20 років був головним балетмейстом, художнім керівником. Колектив брав участь у міжнародних конкурсах, здобувши шість золотих медалей.
      Вже з 1980 р. М. Вантух очолив ансамбль танцю ім. П. Вірського в Києві. У одному з інтерв'ю хореограф розповідає, що не хотів покидати рідний танцювальний колектив і Львів, а ще не був впевнений, що зможе замінити самого Павла Вірського і втримати ансамбль на такому ж високому рівні професіоналізму. Все ж Мирослав Вантух неодноразово чув похвалу в свою сторону від Вірського, який давав поради відомим на той час керівникам танцювальних колективів учитися культури танцю в цього талановитого молодого хореографа. Вже тоді Вантух відмовився від постановок на радянську тематику і на конкурси приїздив з народними українськими танцями.
      Український ансамбль танцю запрошують на концерти у різні країни світу. Наші танцюристи разом зі своїм художнім керівником були у близько 50 країнах, у деяких по 15-20 разів. У 2009 їх вже 16-й раз запросили до США. В Україні, на жаль, гастролі відбулися 6 разів за роки незалежності. Мирослав Вантух говорив: "Париж – це Мекка хореографічного мистецтва, звідти балет пішов у світ. Ми там вперше виступили років з п'ятнадцять тому, а потім концертували майже щороку. Востаннє, я нарахував, завіса 15 разів угору-вниз ходила, зал стоячи плескав. Але я мрію спостерігати таке в Україні".

      Український хореограф висловлює невдоволення ставленням влади до розвитку культури в Україні. Для того, щоб "відвоювати" гуртожиток для танцюристів ансамблю, йому довелося звертатися до Президента (2008 р.), бо один із місцевих депутатів вимагав немалої оплати.
       Хореографічну школу М. Вантух організував зі своєю дружиною, навчання там триває до 12 років, тому й за кордоном захоплюються професійністю українського танцювального колективу. У "Нью-Йорк Таймс" про нього були такі відгуки: "Якщо сказати лише "браво і неперевершено", то не сказати нічого про цей колектив. Якщо назвати ансамбль високими професіоналами, то образити артистів. Танцюристи як майстри пішли набагато далі вперед. Це суперколектив № 1 у світі".

За словами Мирослава Вантуха, танець – це дух народу, код його темпераменту, емоційного світу."Чи можна уявити українця без пісні, танцю, театру, жарту? Я проїхав світ і наголошую: такого багатства звичаїв, обрядів, мелодій,
декоративного мистецтва, розмаїття жанрів немає в жодній країні. І цим треба користуватися собі на добро". Крім того,
український митець закликає власним розумом, працею, піснями і танцями допомагати зміцнювати незалежність України!





Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2462 | Додав: Лілейка | Теги: Герої України | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 4
4 Андрійко  
2
нам всім пощастило що ми тут народилися biggrin

3 гуцулка_Ксеня  
2
Ось-так у світі дізнаються про Україну! smile

2 lvivanka  
2
Лілю, стаття чудова!
hands up
Мене пройняла гордість, справді, дуже приємно що є люди віддані своїй праці, які спрямовують свої зусилля на результат, на відмінний результат, адже цього так бракує у сучасному житті...

1 KypIDon  
2
цікава стаття, Лілейці респект)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024