П`ятниця, 26.04.2024, 13:30

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Боротися з лінню краще на чому-небудь м'якому.

 Стас Янковський
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » Культура
« 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 »

Донецький рок-гурт "Більше"


Сьогодні, дорогі мої меломани, я розповім вам про рок–гурт під назвою "Більше". Хочу вам признатись, що це один з моїх улюблених українських гуртів, та й ви, мабуть, неодноразово чули їхні пісні, а може, і не чули. Про сам гурт мені відомо дуже мало, тому говорити багато не буду…

   Отож ці музики родом зі славного шахтарського міста Донецьк.  Це ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1498 | Додав: Егдшз | Дата: 02.03.2011 | Коментарі (5)

Пущення по-гуцульськи

(Кому писати про таку подію, як не мені? ;) ) Думаєте, гуцульські забавлянки відбуваються тільки високо в горах? А ось і ні :) Цього разу свято у гуцульському стилі заполонить сам центр мегаполісу нашого рідненького ;)

    Вже ЗАВТРА (2 березня) о 18.00 всі охочі вишивані зберуться у Пороховій вежі (вул. Підвальна, 4) заради такого дійства:

- п'єса "Пущення" від СБ НЛТУУ (не дриґатись же з самого початку);

- виступ народного ансамблю "Полонина" (подивитись, як то правильно вишивати =)); ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 890 | Додав: гуцулка_Ксеня | Дата: 01.03.2011 | Коментарі (5)

Фестивалі: інструкція
Кожен з борців вже не раз і не два був на якому-небудь фестивалі, хоча, мабуть, кожен може стверджувати, що це був неабиякий фестиваль, адже після кожного такого дійства хочеться жити! В крові бурлять якісь там тільця, ноги не можуть стояти на місці, верещиш на все горло (то я про себе) і головне - ціла купа чудових емоцій, які не покидають тебе дуже довго! Хіба ж можна забути солов'їний спів, драйвову музику, прекрасну природу, запальний дух українства!?

    Думаю, ви здогадалися, про що піде мова. Так, саме так! Про фестивалі! Існує дуже багато всіляких фестивалів: театральні, музичні, літературні, етнічні, історичні, танцювальні, також є фестивалі "за віком": для діточок, для студенства, для старшого покоління. У цій рубриці матимемо можливість дізнатися про те розмаїття фестивалів, які проводяться в Україні. Для чого? Аби ви могли вибрати найближчі серцю дійства, ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 957 | Додав: Калабаня | Дата: 27.02.2011 | Коментарі (5)

Ох ці взаємини... :)
Сьогодні мова піде про стосунки, усіляке оте шило-мило-можепочуття :), про те, як вчитися на своїх помилках, правильно розставляти акценти і шось у тому дусі. Можливо... :)

   Спершу визначимось, які ми ше знаємо "синоніми" до слова "взаємини". Відносини? Гаразд. Не чую, голосніше. Стосунки? Дуже добре. Як-як?  Відношення. Таак, запишемо. Що ж, погляньмо, "хто є хто".

1. Відношення. Це слово вживається в філософії, логіці, мовознавстві у значенні "взаємозв'язок між предметами, явищами, величинами". Хто вчився у школі :), той пригадує вислів "математичні відношення", хт ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1146 | Додав: myrchatko | Дата: 25.02.2011 | Коментарі (2)



АтмАсфера - музика любові :)

Отож запускаємо в публікацію нову рубрику під назвою "Українська музика", в якій мова йтиме про відомі і маловідомі українські гурти та виконавців українського музону ;) 

   Сьогодні  познайомлю вас з таким гуртом як "АтмАсфера". Засновано цей гурт не дуже й так давно, а саме  2003 року. В сонячному і теплому  Криму і почалася історія цих музик. Це сталося ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1485 | Додав: Егдшз | Дата: 20.02.2011 | Коментарі (19)

Адрес не за адресою :)
І знову нічні розумування-роздумування до ваших ясних сонних очей :)

   Слова адрес і адреса відрізняються не лише кінцевою буквою, і аналогія кум-кума тут не стає за приклад, адже крім родової (гендерної :)) розрізненості, ці слова відрізняються значенням і сполучуваністю.
   Адрес - ви коли-небудь чули справжнє значення цього слова? Бо мене воно відверто здивувало свого часу. Адрес - це письмове вітання особі, організації, переважно з нагоди ювілею, напр., адрес ювілярові; адрес ГО "Борець" з нагоди п'ятдесятиріччя у громадськості Львова ;); адрес улюбленому письменникові ;) (в газеті, наприклад)
  ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1050 | Додав: myrchatko | Дата: 18.02.2011 | Коментарі (5)

Серед лауреатів Шевченківської премії львів'яни
10 лютого за підсумками таємного голосування визначено лауреатів Шевченківської премії 2011 року. Серед них двоє львів'ян - Роман Горак та Микола-Ярослав Гнатів.

   Львівські науковці отримали премію в номінації "літературознавство і мистецтвознавство" за книгу "Іван Франко".
     У номінації "література" лауреатом став Василь Шкляр за роман "Залишенець" ("Чорний ворон").
    У номінації "концертно-виконавське мистецтво" перемогла Лідія Забіляста з Київського оперного театру за оперні партії Інгігерди "Ярослав Мудрий" Георгія Майбороди, Турандот "Турандот" Джакомо Пуччіні, Амелії "Бал-маскарад" Джузеппе Верді у Національній опері України імені Тараса Шевченка та концертні програми українських народних пісень та романсів.
     У номінації "образотворче мистецтво" премія присуджена не була через суперечку навколо двох кандидатур: Людмили Жоголь та Віктора Сидоренка. У результаті мінімальних 17 голосів жоден кандидат не набрав.
      У "театральному мистецтві" премія вручена тим, хто працював над постановкою опери "Норма" у Київській опері, - Миколі Дядюрі (диригент-постановник), Анатолію Солов'яненку (режисер-постановник), Сергію Магері (виконавець партії Оровезо), Оксані Крамаревій (виконавиця партії ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1442 | Додав: myrchatko | Дата: 17.02.2011 | Коментарі (9)

Карта України: міфічні області :)
Вітаю відданих читачів та переглядачів ;) писаного слова про слово :) Сьогодні пропоную вашій увазі дещо географічну царину... :)


   У наш час болячок та аптек невдивовижу буде чути, що когось зі знайомих (сусідів, квартирантів, когось із телевізії-серіалії :)) болить в області серця, нирок, печінок - ну і багато ше де. Хтось кмітливий візьме та спитається: а де ж та область? Йому - зверхньо спершу :) - розповідатимуть, якої форми нирки, шо у такому віці пора вже знати, де вони знаходяться; що печінку майже в кожній рекламі показують, то шо, ти не дивишся телевізора? А цей кмітливець візьме їх на кпини і скаже, що знає тіко 24 області адміністративно-територіального поділу України. + АР Крим. І буде правИй.
   Українська мова має менше значень слова Область, ніж російська. Такі значення як "частина організму, ділянка тіла" чи "галузь діяльності, сфера зацікавлень" є помилковими у нашому слововжитку " ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1055 | Додав: myrchatko | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (15)

Мимоходимо чи мимохочемо? ;)

Незважаючи на спортивну картинку, сьогодні мова піде про мову (агій, КО відпочиває ;)). Помудруємо про пароніми з одинаковим початком, схожою серединкою і абсолютно різним за... стосуванням :)

   МимохіДь - мимохіТь

   Мимохідь - "ідучи", "проходячи повз щось". Ключовим для нас є корінь-часточка ХОД (від ходити). Напр., "Зайшовши в офіс, Клим поспішає мимохідь зиркнути на себе в дзеркало, лиш тоді роззувається ;)" - пройтися повз дзеркало
   У переносному значенні цей прислівник вживається у значенні "між іншим", "побіжно". Напр., готуючись до екзамену, зазвичай ознайомлюєшся з кінцевими питаннями (якихось там 20-40 штук :)) мимохідь: в маршрутці, під дверима в черзі, на екзамені (ну це вже гон, але шо тільки не буває в житті :)) - або серединними питаннями: в кого яка метода і які забобони щодо перших-останніх питань :)

   Мимохіть - "мимоволі", "несамохіть" (щось робити), спонтанно і неконтрольовано свідомістю  (хотінням - хіба підсвідомим). Ключовим тут є корінь-часточка ХОТ (від хотіти). Напр., вирвався мимо волі людини з язика комплімент - отже, сказаний мимохіть; відкриваєш мозіллу і автоматично рука набирає b англійською, щоб спершу зайти на сайт - заходимо мимохіть, не задумуючись; усміхаємось дитинці - робимо це мимохіть: ну бо вушка самі тягнуть кутики вуст в різні боки - то ж для малечі, як бо інакше?, але це настільки природньо, мимохіть та й усе :)
   Слово мимохіть може ще вживатися зі значенням "з необхідності", напр., Не встигаючи, сідаєш мимохіть на леда-яку маршрутку, аби поближче до місця призначення-побачення довезтися, а то стовбичити на зупинці нема часу, та й нерви якось здають :) ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1195 | Додав: myrchatko | Дата: 05.02.2011 | Коментарі (11)

 11 лютого у Львові відбудеться сольний концерт гурту "Тартак"

Гурт "Тартак" вже близько 15 років є одним з найпопулярніших гуртів України, а його лідер Сашко Положинський давно став кумиром української молоді.

   Пісні тартаків "Не кажучи нікому", "Лицарський хрест"стали гімнами патріотичної молоді, а кількість хітів, які місяцями не сходили з перших рядків хіт-парадів, вже важко й перелічити. ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 889 | Додав: Егдшз | Дата: 04.02.2011 | Коментарі (4)

Бій під Крутами

На Аскольдовій могилі
Поховали їх,
Триста учнів українських
Славних, молодих.

Однією із сумних, але героїчних сторінок історії України є 29 січня 1918 року.
Саме цього дня за неньку-Україну полягло 300 дитячих тіл.


   Крути - залізнична станція між Бахмачем і Ніжином, біля якої 29 січня 1918 року відбувся бій сотні Першої військової школи імені Богдана Хмельницького та сотні Помічного Студентського Куреня проти наступаючих на Київ більшовицьких військ під командуванням П. Єгорова. В кінці грудня 1917 р. уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. У січні 1918 з декількох напрямків  до Києва рвалися три більшовицькі армійські групи під загальним командуванням М. Муравйова. На захист столиці на українсько-більшовицький фронт в район Бахмача виїхав Помічний Студентський курінь на чолі з сотником Омельченком, сформований з студентів-добровольців Українського Народного Університету та Київського Університету імені святого Володимира, учнів старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії.
   28 січня бійці Студентського Куреня, учні  Військової школи і невеликий відділ Вільного Козацтва (всього біля 300 осіб) зайняли оборону обабіч залізничного полотна поблизу станції Крути (у напрямі до станції Пліски). Вранці 29 січня 1918 року більшовицькі війська (6 тис. осіб), які складалися з
... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1506 | Додав: lvivanka | Дата: 29.01.2011 | Коментарі (9)

Хіт-вечірка
Вдруге презентуєм вашій увазі Хіт- вечірку!

Початок незабутнього дійства: 1 лютого о 22:30 в клубі "Picasso"
в програмі: -для вас співатиме учасниця програми "Х-фактор" - Лілія Сахон !
- цікаві конкурси
-хіти від 60-х до сьогодні!
з 60-х:
Chuck Berry, Little Richard, James Brown, The Beatles, The Platters, Del Shannon і т.д.

з 70-х:
Pussycat, The Queen, Aerosmith, Pink Floyd, Rod Stewart, Gloria Gaynor...

з 80-х:
Afric Simone, Boney M, Bad Boys Blue, C.C.Catch, Michael Jackson, Abba, Smokie, Arabesque, Maywood, Eurythmics, Opus, Bisquit та інші.

з 90-х:
Cher, Manu Chao, Ace of Base, MC Hummer, 2 Unlimited, Aqua, Ricky Martin, Benefit, Scooter, Tom Jones....

з 2000-х:
50-cent, Dido, Shakira, Usher, Kylie Minogue, Pink, Madonna, Nelly, J Lo, Gorillaz, Eminem, Avril Lavigne, Bon Jovi...
А також хіти українських виконавців:
Скрябін, ОЕ, ВВ, ТІК, Друга Ріка, Скай, ТНМК, Тартак, Мері, Ані Лорак, Бумбокс та інші.

Попередній продаж квитків:
Вартість: 40 грн. ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1008 | Додав: Klym | Дата: 27.01.2011 | Коментарі (6)

День Соборності України

Слава Україні, дорогі борці!

Хочу привітати вас зі святом Дня Соборності України. Це одне з найвизначніших свят в нашому національному календарі. Адже саме цього дня, 22 січня далекого 1919 року, на Софіївській площі в Києві було проголошено Акт возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

   Події Першої світової війни неабияк вплинули на долю нашої держави, адже ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1491 | Додав: Егдшз | Дата: 22.01.2011 | Коментарі (5)

Щасливий квиток = щасливий білет: у щасті ж ми всі однакові :)

Ну ось підходить до завершення цей дивовижний рік, тому втішу вас, що це остання стаття статистики 2010 ;)) Поговоримо сьогодні про сесію (буееее...) і про подорожі, а точніше, про речі, без яких перших двох не було б :)

   В українській літературній мові слова білет і квиток розрізняються за значенням і сполучуваністю, тобто абсолютно відрізняються і не є взаємозамінними чи синонімами.

Тільки білет вживається на позначення:
   1) картки з питаннями для тих, хто складає іспити або заліки, точніше для тих невірних, хто має совість і змогу до того всього готуватись :) Напр., екзаменаційний білет (всім відома профанація щодо випускних іспитів у школі), щасливий білет (на 1 курсі - коли всі питання з білету вивчив і знаєш, на 5 - коли хоча би про це десь чув - вже щасливий білет, можна вважати ;))
   2) цінні папери - також стосуються сесії, лише ще більше деформують наше ідеальне бачення про світ і суспільство. Напр, казначейський білет, лотерейний білет (Лото Забаааааава :)), банківський білет.

Тільки квиток:
   1) документ, який засвідчує належність до організації, напр., партійний квиток. У "Борці" квитком є наше серце! :) (житейський оксюморон, який мене дуже тішить ;))
   2) куплена картка, яка дає право проїзду у транспорті, відвідування музею, театру тощо. Іноді не куплена, а подарована - гарна трамвайна практика!, іноді вихоплена перед носом у іншого - остання! - ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1201 | Додав: myrchatko | Дата: 30.12.2010 | Коментарі (6)

Мамо, вибач, але я дурна :)

Перефразовуючи трохи слова відомої життєвої :) пісні, розглянемо сьогодні такі сентенції самовираження чи то проявів (слідів? :)) совісті: вибачте, пробачте мені (мене???), перепрошую, вибачаюСЬ, я хочу вибачитися, треба вибачитися... Що з цього оффтоп нашого мовлення? Зараз вивчимося :)

   Найпоширенішим є самозвертання (еге ж :)) вибачаюСЬ, яке містить у своєму складі колишній займенник, а тепер постфікс -ся, що виражає форму від себе (аналогічно: митися (за нас це ніхто не зробить :)), голитися :), хвалитися (отут бувають мастаки! (здебільшого чоловіки: всьому причина - Рима! :))), чесатися (або не чесатися і гнатися з себе у дзеркалі :)) ну і т. д. і в тому ж дусі))

   Виходить, що людина, кажучи "вибачаюся", ніби просить вибачення у самої себе і в той же час себе вибачає (відпускає собі свої борги-прогрішення :)), хоча насправді може вважати і вважає, що завинила перед кимось. ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1073 | Додав: myrchatko | Дата: 08.12.2010 | Коментарі (11)

То єсть Український гороскоп. Під сузір'ям Господаря
 
Ото вже й добрались до завершення нашої рубрики... Шкода, що так мало гороскопів придумано народом... В народі народженим в грудні людям подарували сузір'я Господаря. Цікаво знати, якими ж є насправді господарі і чи правду каже про них сузір'я...
 
Народжені та благословенні під сузір'ям Господаря
23 листопада-21 грудня
 
Категорія: Культура | Переглядів: 1067 | Додав: Оксанця | Дата: 05.12.2010 | Коментарі (4)

Пара до пари - ні демографічній кризі :)!

Часто вживаємо у своєму розмовному мовленні фрази на кшталт "пару хвилин", "випустити пару", "пару чобіт". Не всі випадки слововжитку тут правильні. Гайда розбиратись!

   Основне значення слова "пара" вживається на позначення двох однорідних предметів, що вживаються чи діють (живуть ;)) разом, становлять одне ціле чи комплект - як ото штани), є двома однаковими частинами чогось:
- запрягти пару коней - маємо на увазі двоє коней в одній упряжі - третьому зась :)
- придбати пару мештів - чи так, чи сяк вертіти ними, а буде лише лівий і прАвий мешт :)
- захопити з собою пару ножиць - стале число 2 там може похитнути лише на ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1108 | Додав: myrchatko | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (11)

Пам'ятай про Голодомор

27 листопада офіційний день вшанування жертв Голодомору, тому просимо прийти всіх небайдужих і вшанувати пам'ять наших предків.

14.15.
Збір молоді, студентів, школярів, громадських організацій, усіх бажаючих біля памятника Шевченку!
Для розкладання ЛАМПАДОК на площі біля памятника Шевченку

16.00.- 16.01.
«Хвилина Мовчання» (зупинка роботи в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, установах та організаціях (крім підприємств, де це не допускається за технологією виробництва), рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів

16.01.
Початок акції „Засвіти свічку!”. Представники міської та обласної влади, учнівської та студентської молоді, громадськості запалюють
свічки та лампадки біля пам’ятника Т.Шевченку

16.05. - 16.35.
Виступ Львівської академічної державної чоловічої капели «Дударик» біля пам’ятника Т. Шевченкові ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 999 | Додав: Нескорений | Дата: 26.11.2010 | Коментарі (2)


Показ фільму "Криниця для спраглих"

Завтра (чи то вже сьогодні), 25 листопада о 16.00 у актовій залі І корпусу НУ ЛП (вул. Карпінського, 2/4).

    "Криниця для спраглих" - дебют у кінематографі Івана Драча, сценариста, та Юрія Іллєнка, режисера. Була знята у 1965 році, але покладена "на полицю". Фільм було заборонено постановою ЦК КПУ України і вперше показано тільки в 1988.
    Фільм-притча, фільм-роздум про сенс нашого життя, про брак духовності і співчуття рідним людям, рідній природі, один одному.

Категорія: Культура | Переглядів: 1641 | Додав: гуцулка_Ксеня | Дата: 24.11.2010 | Коментарі (4)

Відсвяткували ! :)
  В ніч з 10 на 11 листопада мені вдалося уже вдруге побувати на вечірці, організованій борцями, яка проходила під назвою «Хіт вечірка». В рамках цієї вечірки ЛОГО «Борець» відсвяткував свій перший День народження. Святкування відбулося в арт-клубі «Тортуга», куди борцята запросили усіх своїх друзів.

  Я хоч в цій організації буквально кілька днів, але, як і інші борці, з нетерпінням чекала вечірки. Це великий день для нашої організації, адже рівно рік тому «Борець» став на важку дорогу боротьби за краще майбутнє.
  І от, нарешті, довгоочікуваний момент настав. На годиннику 19:00. Час виходити з дому, бо ще треба зайти до Христі, якій доручили надзвичайно важливу місію: привез ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1691 | Додав: Егдшз | Дата: 12.11.2010 | Коментарі (20)

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024