Понеділок, 13.05.2024, 20:34

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Боротися за свободу законним чином можна лише в тому випадку, якщо нею вже володієш.

 Тадеуш Котарбіньскій
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Серпень » 6 » 7 чудес України: чудо 6

12:42
7 чудес України: чудо 6

Херсонес Таврійський

Ви коли-небудь мріяли побувати у давньогрецькому місті, побачити величний Акрополь? Проте, щоб відчути дух античності, не обов'язково їхати за тридев'ять земель. На безкрайніх просторах України знайшла своє місце і невеличка частинка Давньої Греції - місто-держава Херсонес.

    Херсонес був заснований древньогрецькими колоністами більше ніж 2500 років тому на південному заході Криму. Це місто-держава мало довге життя - майже дві тисячі років - і його історія є частиною історії Древньої Греції, Древнього Риму та Візантії.

   Околиці міста були заселені різноманітними племенами, мирними та ворожими, а в середні віки, коли Херсонес набув статусу християнської столиці півострова, навколо нього з'явилося безліч монастирів та скитів, а також знамениті печерні міста. В кінці XIV століття навала кочівників поклала кінець існуванню міста, а його руїни поховала земля.

    Лише в 1827 році на цьому місці розпочалися розкопки, які майже відразу принесли Херсонесу ще одну назву - "Руська Троя". Масштаб досліджень був настільки великий і знайшли так багато археологічних пам'яток, які потребують збереження, що був створений Національний заповідник "Херсонес Таврійський". Як виявили археологи, місто було огороджене могутніми оборонними стінами і розплановане за схемою, поширеною тоді в грецькому та римському світі. Досліджується територія Херсонесу вже більше 170 років, але за цей час вдалося відкрити лише трохи більше третини міста.

    До наших днів збереглося багато давніх споруд. Серед них елліністичний театр, римська цитадель, середньовічні християнські храми, житлові квартали, вулиці, гончарні майстерні, колодязі та ін. І навть такі унікальні предмети як присяга громадян Херсонеса, декрети, фрески, мозаїки, шиферні ікони християнських храмів, написи-присвяти.

    Протягом двох тисячоліть, за часів розквіту стародавньої Греції, Риму та Візантії, Херсонес був значним центром культури на Кримському півострові. Херсонес відіграв також особливу роль у взаємовідносинах між Візантією та Київською Руссю і був провідним центром розповсюдження християнства на східнослов'янських землях.

Херсонес разом зі своїми унікальними пам'ятками, що збереглись у автентичному стані, є надбанням світової цивілізації і однією з найвизначніших пам'яток Севастополя.

Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 1259 | Додав: гуцулка_Ксеня | Теги: 7 чудес України, культура | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Roman  
0
О, Херсонес, дуже красиве і захоплююче місце.
Пригадую, як гуляв його руїнами.
А колони (що на фото), це напевно найунікальніша з його пам'яток))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024