Субота, 20.04.2024, 05:21

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Ще нікому не вдавалося побити брехню зброєю правди. Побороти брехню можна тільки ще більшою брехнею.

 Станіслав Єжи Лец
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Лютий » 22 » 7 природних чудес України: спецномінація 3

23:59
7 природних чудес України: спецномінація 3
Оптимістична печера

Пригадала я, що героїнею сьогоднішнього випуску буде печера Оптимістична і саму аж оптимізм пройняв :) Про те, що оптимізм - річ надзвичайна, читайте далі...

    Так-от, не були б львівські спелеологи оптимістами, про цю неймовірну печеру ніхто б і не знав.  У 1965 досліджували вони печеру Вітрову поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільської області. Неподалік від неї показали їм місцеві хлопчаки струмок, що йшов у землю.  Це незвичне місце викликало неабиякий інтерес дослідників. Втім, їхні колеги-спелеологи скептично ставились до того, що там може бути щось серйозне, і прозвали львів'ян оптимістами. Але наступного року львівські спелеологи повернулись сюди знову і їхньому відкриттю здивувалась сама Книга рекордів Гінесса =) Довелося їй згодом "оновитись" аж у трьох пунктах: печера (названа на честь своїх відкривачів Оптимістичною) отримала звання найдовшої гіпсової печери світу, найдовшої печери Євразії і третьої за довжиною печери у світі.
    Зараз довжина Оптимістичної печери становить понад 240 км, а кожна нова експедиція додає до печери по 100 м, а іноді й по 1,5 км. Це складний лабіринт гротів, ходів і галерей на глибині близько 20 м. Складається Оптимістична з 10  відносно ізольованих районів, найцікавіші з яких Озерний і Заозерний. Назва першого говорить сама за себе. А другий просто вбиває всіх наповал своєю красою :) Грандіозні обсяги, кольорові стіни і склепіння - смуги світлі, темні, червоні, жовті, а ще кола і зиґзаґи. А кристали - від дрібних, наче іній, до величезних і зовсім прозорих. Ось така винагорода чекає на тих, хто не побоїться здолати 5 км важкого підземного шляху. Для таких сміливців, зрештою, є всі умови: на трасі обладнані підземні табори, де навіть є запаси продуктів (не те, що на Говерлі:Р).







На цій оптимістичній ноті закінчується наша стаття, а разом з нею і рубрика. Не знаю, сприймете ви цю новину з оптимізмом чи песимізмом, крикнете "Ура, нарешті!" чи "Ні, хочу ще чудес!" :), але від себе всім вам дякую! Тим, хто читав від першої букви до останньої, і тим, кому вистачало першого абзацу. Тим, хто критикував, і тим, хто хвалив. І всім, кому просто не було байдуже :)
Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2206 | Додав: гуцулка_Ксеня | Теги: 7 чудес України | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 7
7 Невідомий  
0
є запаси продуктів (не те, що на Говерлі:Р)

в точку ;-)
+1


5 hummy  
4
і я давно мрію про тернопільсьскі печери;)

Дякую, Гуцулко, за файну і пізнавальну рубрику. Ставлю тобі 5+ за твою працю і старання!!


6 гуцулка_Ксеня  
0

4 KypIDon  
1
Картинки класні, я б не проти туди потрапити на екскурсію

3 Маринка  
1
Я багато чула про диво природи Тернопільщини, і давно хотіла туди поїхати, а після твоєї статті ше більше.... Гайда на Тернопільщину! smile

2 Лілейка  
4
Скажу так: "Ні, хочу ще чудес, але вже не читати про них, а побачити".
Завдяки твоїм статтям знаю наскільки вони близько smile

1 Povstanec  
3
2 фото знизу - smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024