Четвер, 25.04.2024, 06:48

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Щоденний спорт – боротися з биками!

Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Лютий » 19 » Споживай з користю!

03:55
Споживай з користю!
Споживай з користю!

   Напої, напої, напої... Ммм, аж в очах спалахують іскринки при розгляданні цілих полиць різнокольорових баночок із не менш привабливими етикеточками)) Ось зараз і спробуємо зібрати у жменьку кілька цікавих фактів, щоб задискутувати набридливого консультанта безалкогольного відділу))

   Так в природі завелося, що кожен із нас значною частиною складається із води, в межах 60-80%. Цей баланс необхідно поновлювати щоденно, та не переживайте, що забудете цю деталь вписати у свій робочий графік, вона сама про себе нагадає. Як? - спрагою. А от для її приборкання нам прислужаться і чай, і кава, і сік, і вода...
   Сьогодні мова піде про газ-бульку)) Отож запрошую вас у мандрівку історією виникнення та розвитку газованих вод.
   Ще дуже давно сам батько медицини - Гіппократ - займався питаннями газованої води і присвятив цьому цілу главу своєї праці, вказуючи на її лікувальні властивості для людини. Минуло 17 століть, перш ніж мінеральну воду почали розливати у пляшки та продавати. Вартувала вона дорого, а ступінь насичення вуглекислотою був незначний. Та вирішення проблеми не заставило себе чекати і у вигляді маленького дива-відкриття явилось англійському винахіднику Джозефу Прістлі, який при бродінні пива помітив, що газ розчиняється у воді. Скуштувавши газ-бульки, він відзначив її приємний смак. Але суспільство не оцінило його винаходу. Згодом хіміки віднайшли швидший спосіб отримання вуглекислого газу - з'єднанням карбонатів, людською мовою - звичайної крейди з кислотою. Наступне відкриття у цій галузі  зробив Яков Швепп, він запропонував застосування харчової соди у напоях, яке і породило "содову". До речі, він і був засновником компанії Schwepp & Co, яка і досі процвітає.
   Нова газована вода зацікавила людей, і фірми-виробники почали випускати її із додаванням фруктових та ягідних соків, що значно підвищило вартість продукту. Тут на допомогу і прийшла хімія. У 1833 р. було виділено лимонну кислоту, при додаванні її у газовану воду виник лимонад. А у наступному році мешканець штату Джорджія лікував біль голови за допомогою сиропу з горіхів коки, розведених содовою водою. З часом натуральні складники замінили хімічними і відкрили напій "Кока-Кола". У 1898 визнання прийшло і до "Пепсі-кола", американець Калеб Бредхем шукав засобу для зняття шлункового болю і знайшов, змішавши екстракт з горіхів кола, ваніліном і ароматичною олією. Після американських винахідників естафета перейшла до росіян, які винайшли такі напої як "Тархун", "Саяни", "Байкал"... і розпочали еру автоматів газованої води. В Німеччині в 1941 р. промисловість стала випускати національний напій "Фанта", виготовлений на основі яблучного жмику. Після Другої світової війни американці привласнили "Фанту" до "Кока-Коли".
   Активний розвиток у безалкогольній галузі триває і дотепер, але все частіше натуральні складові замінюються хімічними ідентифікаторами. При виборі води зверніть увагу на етикетку, якщо виробник не вказує вміст ємульгаторів, ароматизаторів, смакових добавок, стабілізаторів або ж етикетка всіяна буквочками "Е" із циферками, наприклад "Е- 330" - лимонна кислота, "Е-338" - ортофосфорна кислота, то краще відмовтесь від цього продукту. Будь-який напій не є шкідливим для вживання, але в розумних межах, ні в якому разі  не у зловживанні!
 
  Всім виробникам газованих вод побажаю совісного підходу до виготовлення продукції,
 а нам, споживачам, - не ловитись на їхню вудочку, а з розумом ставитись до свого здоров'я!


р.s. продовжуємо збирати кришечки на тостер, не скупіться :)) смакуватимемо разом :)

ˊ

ˊ

Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1474 | Додав: lvivanka | Теги: цікаво знати | Рейтинг: 5.0/8
Всього коментарів: 10
5 Маринка  
2
Взагалi то зловживати напоями з бульбашками не дуже й бажано) Ми одного разу на лабi з неорганiки зробили дослiд: до спрайту додали пива, трохи погрiли й вийшла в нас досить цiкава речовина, яка була схожа на звичайну гуму. А ще ми там знайшли пропiлен, який в органiзмi людини може полiмеризуватись й утварювати полiпропiлен, один iз складникiв гуми. Тож, якщо є можливiсть, краще випити кампот, анiж напитись "гуми")

6 Povstanec  
1
кампот biggrin

4 lvivanka  
3
Povstanec , слушно підмітив.
Так, є таке діло як аспартам - штучний підсолоджувач, у виробництві витрачається відносно невеликими порціями, але дає значний солодкий смак. А ще, потрапляючи в організм людини він розкладається на метанол, фенілаланінову і аспарагінову амінокислоти. Метанол - це одноатомний спирт, тому вживаючи алкогольні напої не рекомендується запивати їх газованими солодкими водами.
Ти, мабуть, мав на увазі фенілаланін, а не фелатанін. Отже, фенілаланін - є незамінною амінокислотою, яка повинна поступати в організм щоденно, тому тут нічого страшного нема.
Не погоджуюсь з тим, що газовані напої - суцільна хімія. Нажаль велика кількість виробників задля здешевлення продукту використовує хімічні аналоги, але є ще совісні виробники. smile
Бензоат натрію зараз додають у всі продукти без перебору. Він відіграє роль консерванта, тобто не дає розмножуватись мікроорганізмам, а також допомагає запобігти стороннім смакам та запахам.
Щодо кип*ятіння вод із содою - не пробувала, але розбіжність між жовтим, коричневим і зеленим кольорами мене насторожила. Натуральними барвниками можуть бути ті, забарвлення яких від світло-жовтого до буро-коричневого. Оскільки, одержуються методом карамелізації цукру.
Про дріжді, кульку...Забудьте, не ведіться на таке. По-перше, консерванти в будь-якому випадку є, чому читайте вище. По-друге, насичення води вуглекислотою відбувається у сатураторі. А це означає, що ступінь насичченості води газом високий, навіть при відкритій пляшці протягом 24 год СО2 буде присутній. По ідеї кулька з тонкої гуми мала б трішки надутись) По-третє, якій мантелепі прийшло в голову морити нещасні дріжді в продуктах їх метаболізму! При бродінні дріжді зброджують цукри до спирту і вуглекислого газу.

3 Povstanec  
0
Щоб перевірити, наскільки натуральна газована вода, прокип'ятіть її з ложкою соди (метод працює для коричневих, зелених або жовтих за кольором). Якщо газована вода залишиться колишнього кольору - перед вами досягнення хімічної промисловості. Якщо стане бурою - натуральний продукт. Щоб перевірити, чи є в газованій воді консерванти (ну куди б вони поділися), додайте в пляшку дріжджі і, залишивши відкритою, надіньте на неї кульку. Якщо вона через якийсь час не надується, консерванти є.

ДО БОЮ! smile


8 гуцулка_Ксеня  
1
а ще якщо в фанті залишити на ніч ґудзик, то до ранку його не стане biggrin

10 Roman  
1
а з допомогою Кока коли гарно заржавілі гайки відкручувати

2 Povstanec  
4
іще одне:

Коли в 20-х роках кока-кола з'явилася в Китаї, її назві довго не могли підібрати ієрогліфи. У китайській близько 200 знаків, які вимовляються ніби «ко-ка-ко-ла». Тому спочатку на магазинчиках з'являлися написи, що означали «Вкуси воскового пуголовка» або «Кобила, що скріплена воском». Врешті-решт компанія зупинилася на ієрогліфі «лер», що означає веселість. І слово «кока-кола» вже багато років звучить для китайця як «повеселися».

;);)


1 Povstanec  
0
цікава стаття. молодець.

в неті знайшов іще один цікавий факт - найнебезпечнішими для здоров'я визнано чіпси і газовану воду, цитую:

"Солодкі газовані напої - суміш цукру, хімії та газів. Як правило, містять аспартам (Е951), синтетичний цукрозамінник. Фелатанін, що міститься в аспартамі змінює поріг чутливості, при вживанні у великих дозах сприяє розвитку маніакальної депресії, паніки, злості і насильства.

Але головне - газована вода з аспартамом не втамовує спрагу. Слина погано видаляє залишковий підсолоджувач із слизистої рота, тому після вживання напоїв в роті залишається відчуття нудотності, яке хочеться зняти новою порцією напою. В результаті, напої з аспартамом стають напоями для збудження спраги, а не для її втамування. Тому газовані напої краще взагалі не вживати, але якщо ви все ж таки п`єте колу, то обов`язково запивайте її звичайною водою.

Крім того, бензоат натрію (Е211), який використовують як консервант, пригноблює ферменти, що призводить до порушення обміну речовин і ожиріння."


7 гуцулка_Ксеня  
0
зберемо на тостер і все! навіть дивитися на ту холєру не будемо)

9 Povstanec  
0
тепер розумію чому ти в правлінні! ;Р

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024