Субота, 27.04.2024, 19:08

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Щоденний спорт – боротися з биками!

Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Січень » 7 » Із Святим Різдвом будьте здорові!

02:04
Із Святим Різдвом будьте здорові!
Із Святим Різдвом будьте здорові!
 
Різдво Христове – одне з найвеличніших свят українського народу.
 Воно збирає родини разом, народжує в серці кожного світле диво і щиру віру, надихає на добрі справи.

    Одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім'я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру, — Святвечір, що припадає на 6 січня..
    В давнину існувало багато звичаїв, традицій і прикмет, які збереглись й до нашого часу. Напередодні Різдва вставали дуже рано — і тоді  вважалось, що протягом року ніколи нічого не проспите. До вечора не дозволяли собі прилягти — щоб не спричинити хвороби. Абсолютно забороняється будь-які сварки й суперечки, аби наступний рік прожити в мирі та душевному спокої.
   У Святвечір український стіл повниться різноманітними пісними смаколиками: кутею - головною стравою Вечора, варениками, пампушками, узваром... За традицією має бути дванадцять страв, звідси й назва "Багатий Святвечір" чи "Багата Кутя". По вечері господиня збирає всі ложки, зв’язує їх і залишає на ніч немитими. Завдяки цьому сім’я завжди буде разом. Тепер уже можна гасити свічки й... уважно спостерігати за димом. Якщо він прямує в бік вікна, це провіщає народження, вгору — весілля, до дверей — неприємності.
    Різдво супроводжується гучними прославляннями народження Божого Сина у формі колядок та вертепів.
     В Україні колядники співають окремо кожному члену сім'ї— спочатку господарю й господині, а потім решті членам сім'ї — хлопцям і дівчатам, бабі й діду, малечі. Існують колядки панотцю з паніматкою, пасічнику, вдові. Якщо ж у родині протягом минулого року хтось помер, слід було виконати спеціальну колядку для небіжчика. Колядки господарю в основному про хліборобство. Батька сімейства оспівують як господаря, котрий проживає у світлиці, у повному достатку; на столі в нього "калачі з ярої пшениці", на ньому "шуба люба", на поясі "калиточка", повна грошей. Величання поєднувалося з побажанням того, без чого неможливе життя землероба: здоров'я, добробуту, гаразду в сім'ї,   гарного збіжжя, худоби, що множиться з року в рік. Колядки господині, в основному, зосереджені на колі її домашніх інтересів: вона господарює, доглядає дітей, піклується про чоловіка, "по двору ходить, як сонце сходить, а в хату ввійде — як зоря зійде". Хлопець у колядках є славним воїном, який захищає землю від ворогів, шанобливим сином, вірним коханим. Колядки дівчині описують її вроду, працьовитість і почуття любові до судженого. Бажаючи їй здоров'я й щасливої пари, оспівують її розум, красу, хазяйновитість. За гарну коляду газди обдаровували колядників гостинцями із святкового столу. На Донеччині — в селах Слов'янського, Краснолиманського й Артемівського районів — до сьогодні зберігається звичай обдаровувати колядників ритуальним печивом у вигляді ляльок, коників, зірок, півників, хрестів, які мають місцеві назви "пані", "кукли", "ляльки", "голуби". Подібне традиційне печиво іще недавно випікали на всій території України.
  
Куті смачної,
Коляди гучної,
Щасливого Різдва
І на весь Рік добра!
 
 
 
Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 832 | Додав: lvivanka | Теги: цікаво знати | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 5
4 hummy  
1
про вилки і ложки дізналась цього року від бабці;)
а в нас ще є звичай 7 січня в 00:00 брати солому, класти її перед воротами, запалювати і стрибати через вогонь:) при цьому усі навколо співають колядки, а коли солома догорає, то її розкладають у вигляді діда з палицею і капелюхом, який є символом господаря:)

5 lvivanka  
0
Івана-купала нагадує. Цікаво, ще не чула про такий звичай.

3 KypIDon  
0
Цікаво, дякую за статтю, lvivanka

2 гуцулка_Ксеня  
0
про звичай зв"язувти ложки я ще не чула)

1 Viktoriya  
0
Христос Народився!
Славімо Його!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024