Четвер, 28.03.2024, 19:28

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Людина ... змушена боротися з необхідністю, встановленою природою. ЇЇ моральний обов'язок - завоювати самостійність за допомогою своєї діяльності й розуму.

 Георг Гегель
Чат
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Січень » 07
Із Святим Різдвом будьте здорові!
 
Різдво Христове – одне з найвеличніших свят українського народу.
 Воно збирає родини разом, народжує в серці кожного світле диво і щиру віру, надихає на добрі справи.

    Одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім'я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру, — Святвечір, що припадає на 6 січня..
    В давнину існувало багато звичаїв, традицій і прикмет, які збереглись й до нашого часу. Напередодні Різдва вставали дуже рано — і тоді  вважалось, що протягом року ніколи нічого не проспите. До вечора не дозволяли собі прилягти — щоб не спричинити хвороби. Абсолютно забороняється будь-які сварки й суперечки, аби наступний рік прожити в мирі та душевному спокої.
   У Святвечір український стіл повниться різноманітними пісними смаколиками: кутею - головною стравою Вечора, варениками, пампушками, узваром... За традицією має бути дванадцять страв, звідси й назва "Багатий Святвечір" чи "Багата Кутя". По вечері господиня збирає всі ложки, зв’язує їх і залишає на ніч немитими. Завдяки цьому сім’я завжди буде разом. Тепер уже можна гасити свічки й... уважно спостерігати за димом. Якщо він прямує в бік вікна, це провіщає народження, вгору — весілля, до дверей — неприємності.
    Різдво супроводжується гучними прославляннями народження Божого Сина у формі колядок та вертепів.
     В Україні колядники співають окремо кожному члену сім'ї— спочатку господарю й господині, а потім решті членам сім'ї — хлопцям і дівчатам, бабі й діду, малечі. Існують колядки панотцю з паніматкою, пасічнику, вдові. Якщо ж у родині протягом минулого року хтось помер, слід було виконати спеціальну колядку для небіжчика. Колядки господарю в основному про хліборобство. Батька сімейства оспівують як господаря, котрий проживає у світлиці, у повному достатку; на столі в нього "калачі з ярої пшениці", на ньому "шуба люба", на поясі "калиточка", повна грошей. Величання поєднувалося з побажанням того, без чого неможливе життя землероба: здоров'я, добробуту, гаразду в сім'ї, ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 829 | Додав: lvivanka | Дата: 07.01.2011 | Коментарі (5)

Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024