П`ятниця, 26.04.2024, 06:21

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

В зв'язку з цим історія України дістала дуже своєрідну інтерпретацію. Виходило, що на протязі багатьох століть український народ боровся головним чином..., проти власної національної незалежності. Що незалежне існування було величезним злом для нашого народу. І що, отже, всі ті, хто кликали його на боротьбу за національну незалежність, були... найлютішими ворогами українського народу.

 Михайло Брайчевський
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Лютий » 16 » Пільгова Україна

01:52
Пільгова Україна
Пільгова Україна

Як повелось, Україна позиціонує себе як соціальна держава, а тому бере на себе багато зобов'язань щодо захисту різних верств населення. Основним же засобом якого є різного роду пільги. В задумі як допомога найменш захищеним, сьогодні вони перетворились як засіб преференцій, нерівності чи подяку за лояльність, а це збільшує соціальну напругу і розбалансовує економіку і бюджет.

   На сьогодні існує більше 150 видів пільг (житлово-комунальні, транспортні, соціально-побутові, соціально-трудові), близько 50 НПА, які їх регулюють і ≈15 мільйонна армія пільговиків, на утримання яких потрібно кілька десятків мільярдів гривень в рік.
   І через брак коштів реально держава не може забезпечити в повному обсязі всі пільгові права, що робить їх суто декларативними, при цьому деякі з них є застарілими і анахронізмами, що показує тільки ілюзію соціальної захищеності ("право першочергової купівлі промислових товарів, побутової техніки" - та їх в магазинах навалом).
    Які ж недоліки нашої пільгової системи?
- В Україні більшість пільг за професійною ознакою, але при цьому не враховується потреба в них, адже вони можуть надаватись тим людям, які мали значний дохід (нардепи, деякі види держслужбовців) до того.
- Відсутні норми споживання пільг, тобто, наприклад, скільки пільговик може разів проїхатись на поїзді, автобусі, маршрутці.
- Нема обліку наданих пільг, складність, непрозорість, труднощі контролю, що призводить до перевитрат існуючих коштів і зловживань.
- Перекладання частини пільг на плечі приватних підприємств без дотацій в повному обсязі або з їх затримкою призводить до їх збитковості чи підняття цін і зниження сервісу (напр., транспорт)
- Введення нових пільг з політичних мотивів без потрібного фінансового забезпечення (а це взагалі наглий обман людей).
    І це все загалом перетворює пільги в бездонну яму, яку неможливо заповнити, а люди через неї стають все менш захищеними. При цьому багато людей не знають про свої права або ж стикаються з приниженням при отриманні їх.
   Для виправлення цього потрібні фундаментальні реформи. Тут і скасування пільг високопосадовцям, вищим держслужбовцям і пільг, які застаріли в сучасних умовах. Важливо впровадити адресну допомогу, адже, якщо ти оплачуватимеш колись пільгові послуги, ти не тільки сприятимеш роботі економіці (така штука як мультиплікатор), а й до тебе буде менше хамства і принижень. Крім того, невикористані пільгові гроші можна спрямувати на інші нагальні потреби. Однак тут також можуть виникнути проблеми зі своєчасністю виплат чи ризиком інфляції. Тому для їхнього уникнення потрібні структурні перебудови в економіці для забезпечення стабільності соціальних гарантій.
   Було би несправедливо звинувачувати тільки державу у невиконанні пільгових прав. Часто громадяни самі намагаються обдурити чи нажитися за рахунок держави. Тут в хід ідуть хабарі, знайомства, блат, посадовий вплив (типу якийсь канцелярський щур приїхав в Чорнобиль на один день, посидів в штабі і всьо - має першу категорію, а ті, хто батрачили там по кілька місяців, - якийсь мізер). І це споконвічне бажання халяви або хотіння  сказати, що ти розумніший за когось (типу липові посвідки і 4 бабки, як хочуть на одному посвідченні проїхатись).

Тут тре розуміти, що, обдурюючи країну, обдурюєш всіх нас, адже через тебе хтось, кому це потрібніше, недоотримує. І не тре казати "ой як нам зле жити", при цьому схрестити руки і сфінктер розслабити, не надіятись, що держава вирішить за тебе всі проблеми, а треба самому взяти справи в свої руки і прикластись для того, щоб щось змінити.
Опублікувати
Категорія: Політика і економіка | Переглядів: 1060 | Додав: Versus | Теги: політика і економіка | Рейтинг: 4.8/8
Всього коментарів: 7
7 Viktoriya  
0
Ех...але файно коли є пільги)
гарна стаття wink

5 Roman  
0
Спочатку дійсно треба починати з себе.
Та в наших людей одне на умі "Не вкрадеш - не проживеш".

4 гуцулка_Ксеня  
0
ех, скільки є того люду, що думає, ніби держава має їх утримувати...

6 Slavko  
1
а держава утримує тіки "своїх")))

3 lvivanka  
0
Мар*яне, дуже актуальна тема, молодець!
Мені дуже сподобався висновок smile

2 Лілейка  
0
Погоджуюся, що чекати на мінімальні державні пільги і нарікати на те, як все погано, це не вихід. Обдурювати, як ті 4 бабки, теж не вихід.
Усвідомлення того - перший і важливий крок, як на мене.
Правда, багато треба змінити у самій системі надання пільг, бо той, кому вони дійсно потрібні, вистоює в чергах в різних установах, змушений неодноразово приносити документи, копії, довідки іт.д.
Файна стаття!

1 myrchatko  
0
канцелярський щур + 1))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024