Середа, 24.04.2024, 13:24

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Кохати – значить безупинно боротися з тисячами перешкод у нас самих і навколо нас.

Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Липень » 6 » Свято-загадка

22:36
Свято-загадка
Свято-загадка
Так вже історично склалося, що 7 липня для українців - свято релігійне
 і свято прадавніх язичницьких традицій водночас.

    У дохристиянські часи свято Купала було днем літнього сонцестояння. Символізувало воно народження літнього сонця - Купала, і тим самим завершувало панування весняного сонця - Ярила. В цей час небесне світило перебуває у куполі - найвищій небесній точці, тому дні тоді найдовші, а ночі - найкоротші. Рослинний і тваринний світ отримує найбільше тепла і світла, визрівають зерна і плоди. Купала називали Богом плодючості і зображали з відповідними ознаками, що символізують чоловічий початок.
    Головні персонажі свята - Купала та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Ці дві дійові особи обираються, відповідно, хлопцями й дівчатами або виготовляються як опудала. Поєднання чоловічої і жіночої стихій породжує життя, яке на святі символізує гілка верби - Купайлиця. Свято починається ввечері, напередодні Купала. Основним стрижнем, довкола якого відбуваються дійства, є купальський вогонь, який символізує сонце-зародок у материнській утробі. У надвечір'я дівчата гадають на судженого - кидають у воду вінки, які є символом щастя та одруження, а хлопці повинні їх дістати.
    З прийняттям християнства свято Купала поєдналося зі святом народження Івана Хрестителя, Предтечі Господнього (за старим стилем то було 24 червня). Це єдиний святий, який користується привілеєм відзначення дня народження. У всіх інших святих згадуємо лише день їх смерті як день народження для неба. Він був першим святим, якого вшановувала Церква.
    Іван Хреститель, ім’я якого в перекладі з єврейської означає «Бог є ласкавий», народився за 6 місяців до народження Ісуса. Як розповідає Євангеліє від Луки, він був сином священика Захарії і Єлизавети, родички Богородиці. Його народження возвістив Захарії Архангел Гавриїл, який також сповістив про особливе завдання Івана: «щоб серця батьків привернути до дітей, і неслухняних — до мудрості праведних, щоб готових людей спорядити до Господа» (Лк. 1, 17).
    Іван Хреститель вів аскетичний спосіб життя та закликав людей до покаяння. Він хрестив дорослих і дітей, у водах Йордану в Івана христився сам Спаситель — Ісус Христос.На діяльність Івана швидко звернули увагу юдейські старшини. Вони побоювалися відкрито виступати проти нього, тому вважали краще зачекати. Особою Івана цікавився також правитель Галілеї Ірод Антипа II, син Ірода І Великого, який наказав вбити дітей у Вифлеємі. Коли правитель запросив Івана до свого замку, той скористався можливістю, аби прямо в очі Іроду сказати: «Не личить тобі мати жінку брата твого» (Мк 6, 18). Розгніваний цар наказав заарештувати Івана. У свій день народження правитель влаштував бенкет, під час якого, будучи п'яним, присягнувся виконати будь-яке бажання Соломеї, дочки Іродіади, жінки свого брата. Вона ж після розмови з матір'ю попросила голову Івана. Ірод наказав катові виконати смертний вирок, після чого приніс на полумиску голову Івана Хрестителя (Мт 14, 1-12)

Як відсвяткувати Івана Купала цього року?

    Турклуб "Аргонавт-Манівці" запрошує на святкування Івана Купала 6 липня о 20.00 у парк "Погулянка" біля озера, що за Палацом Молоді та Юнацтва.
Вхід вільний. Дівчатам бажано приходити з віночками і свічками, а хлопцям з хорошим настроєм:) Одяг з елементами українського строю, звісно)
В програмі стародавні обряди, забави, пісні, стрибання через вогнище, гадання на віночках, а також фаєршоу і запуск літаючих ліхтариків, які можна буде придбати на місці.

або:

поїхати у с.Нижнє Синьовидне на традиційне святкування Івана Купала, яке організовує Студентське братство. Програма така:

6 липня. (День)
17.00 – 17.30 год. – Мавки ходять по табору та запрошують гостей на освячення криниці.
17.30 – 17.45 год. – Освячення криниці. 
17.45 – 18.00 год. – Представлення персонажів святкового дійства.
18.00 – 21.00 год. – Козацькі забави, майстер-класи із плетіння вінків, народних танців, співання купальських пісень, хороводи,конкурси, боді-арт. 
21.00 – 23.00 год. – Перерва.

6-7 липня. (Ніч)
23.00 год. – Волхов запрошує всіх в казку.
23:15 – 23:30 год. – Фаєр-шоу, запалення воріт.
23:30 – 00:00 год. – Нічне дійство.
00:00 – 00:20 год. – Пускання вінків.
00:30 – до ранку – Фаєр-шоу, запалення ватри, хороводи, танці, гойдалка, забави біля ватри.

Але найголовніше - не забути, що 7 липня - це християнське свято, і піти до церкви.

Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 1760 | Додав: гуцулка_Ксеня | Теги: цікаво знати | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
2 Klym  
1
вчора по новинах бачив як бабулька через вогонь стрибала ...видовище не для слабонервних biggrin

1 lvivanka  
0
хм..а цікава програма, жаль не вдалось піти, треба надолужити наступного року yes

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024