Субота, 20.04.2024, 11:11

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Життя наше є боротьба.

 Евріпід
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Травень » 1 » Герої України: ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС

23:56
Герої України: ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС
Герої України: ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС
Цього разу розповім про кількох людей, які отримали звання героя України за вчинений подвиг. Вони виконували свої обов'язки, діяли швидко і злагоджено, бо знали про реальну загрозу, усвідомлювали, що буде потім, і розуміли, що ризикують найдорожчим - своїм життям.

     У 2006 р. з нагоди 20-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС вийшли 5 президентських указів про нагородження званням героя України за "геройський подвиг в ім'я життя нинішніх і прийдешніх поколінь, особисту мужність і самопожертву, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС". Орден "Золоту Зірку" посмертно отримали заступник начальника електричного цеху  ЧАЕС Олександр Лелеченко, якому тоді було 47 років; два командири відділень пожежної частини по охороні м. Прип'яті: 25-річний Василь Ігнатенко та 26-річний Микола Ващук, а також пожежники Володимир Тішура (26 років) і наймолодший 23-річний Микола Титенок.
     Першими до ЧАЕС приїхали 28 пожежників, серед яких були В. Ігнатенко, М. Ващук, В. Тішура і М. Титенок. Було зроблено все можливе, щоб зупинити пожежу. До 5 год. ранку це все-таки вдалося зробити! О. Лелеченко працював в той час в електричному цеху. Щоб вимкнути подачу водню і слідкувати за приладами, йому довелося залишитися біля самого місця аварії, а своїм молодшим співробітникам заборонив підходити близько до реактора. Коли йому надали першу медичну допомогу, О. Лелеченко без дозволу повернувся на місце роботи, щоб допомогти. Пожежники теж змінювали один одного, бо довго залишатися на місці аварії було неможливо.
      Наступного дня їх повезли до спеціалізованої клініки у Москві, та лікування не змогло продовжити життя навіть на місяць. Надто високою була доза опромінення...
     Поряд із ними були інші пожежники та працівники ЧАЕС, які були змушені здійснювати подвиг. Дійсно змушені, бо нікому не хотілося жертвувати собою і для чого, з якою метою... В тій ситуації героїчними були вчинки людей, які намагалися зробити все, що залежало від них. І зробити це для не для себе, а для того, щоб захистити від небезпеки інших!

* http://inter.ua/uk/video/episode/chornobyl/2011/04/26/vladimir_tishura - тут можете переглянути цьогорічний відеопроект телеканалу "Інтер" - "Дякуємо за життя. Чорнобиль. 25 років".
* у Львові на території університету безпеки життєдіяльності 26 квітня відбулося відкриття пам'ятного знаку, що на зображенні, героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС.
Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 8936 | Додав: Лілейка | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 5
2 Mary_Anna  
1
Чорнобиль - велика трагедія всесвітнього масштабу!
Ми щороку вшановуємо пам'ять людей, які ліквідовували пожежу на четвертому реакторі і пожертвували своїм життям.
Але чому ми мовчимо (принаймні не достатньо говоримо) про справжню причину ТАКОГО масштабу трагедії і про те, що ТАКИХ людських жертв можна було уникнути!!!! Хто є справжніми винуватцями у смерті тих людей, що загинули при ліквідації пожежі? Радянська влада!! Яка до останнього моменту замовчувала масштаби лиха, яке трапилось на ЧАЕС. Якби пожежники (та й усі, хто приймав участь у ліквідації) знали про те, ЩО на них чекає, якби були попереджені... Спеціальне захисне спорядження врятувало б чимало життів!!! Вчасна евакуація населення і наслідки вибуху реактора не мали б таких плачевних наслідків!!! І мова тут не лише про життя українців. Як ми знаємо, Білорусія та інші сусіди зазнали не менше лиха.... А можна було і не допустити цього!!!
Чому ми не говоримо про безвідповідальність Союзу? Німеччина як агресор у другій світовій по закінченні війни була зобов'язана виплатити компенсації країнам переможцям. ЧОМУ РАДЯНСЬКИЙ СОЮЗ НІКОМУ НІЧОГО НЕ ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ??? ЧОМУ РОСІЯ НЕ ПРИЙМАЄ УЧАСТІ В ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ТРАГЕДІЇ (ВИДІЛЕННЯ КОШТІВ НА САКРОФАГ І Т.Д.)??? ЧОМУ НА СВІТОВОМУ РІВНІ ДОСІ НЕ ВИЗНАНО ВИНУВАТЦЕМ РАДЯНСЬКУ ВЛАДУ??? Я НЕ РОЗУМІЮ...

п.с. знаю, що трохи запізнілий комент...


4 Лілейка  
0
та ні, комент не запізнілий smile
багато хто задумувався над цим, я в тому числі, та відповідей, на жаль, знаходиться мало:(
Радянського Союзу нема, то й винних нема:(
Російська влада хоч отримала у спадок від СРСР багато всього, але прорахунки, помилки минулої влади ніхто виправляти не буде, тобто відповідати за них.
Тепер зосередилися на тому, щоб зменшити заподіяну шкоду, долучаються різні країни світу, про щось більше щодо фінансування мені невідомо.

5 Mary_Anna  
0
наші північні сусіди (кажу так, щоби не вживати нехороших слів)взагалі заподіяли чимало лиха і вийшли сухими з води. це мені дуже не подобається...
щодо світової співпраці, згідна, що весь світ (ну Європа точно smile ) зацікавлений у ліквідації наслідків аварії...
проте, як вам такий факт, що на території 30ти кілометрової зони планують зробити звалище використаних твердих радіоактивних відходів. тобто з усіх країн, з усіх усюд будуть звозити радіоактивні відходи в Україну? surprised

1 hummy  
3
дуже гарна стаття....про сумне, але й про героїчне....

3 Лілейка  
0
дякую! smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024