Четвер, 18.04.2024, 12:39

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Боротися з лінню краще на чому-небудь м'якому.

 Стас Янковський
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Травень » 9 » Герої України: учасники бойових дій під час Другої світової війни

10:38
Герої України: учасники бойових дій під час Другої світової війни
Герої України: учасники бойових дій під час Другої світової війни
Найчастіше героїчним подвигом називають вчинки людей у небезпечних ситуаціях, коли треба мати достатньо сміливості і бути готовим пожертвувати всім, що є дорогим і рідним для тебе, чи навіть власним життям. Далі йтиметься про учасників Другої світової війни, які брали участь у бойових діях. Більшості з них присвоїли звання героїв України посмертно, бо їхній подвиг коштував життя!

     Вперше звання героїв України отримали ветерани війни Євген Березняк та Іван Герасимов. Укази про нагороди і вручення орденів "Золота Зірка" підписав президент Л. Кучма. Є. Березняка нагородили як видатного розвідника, який виконував важливі завдання радянського військового командування. Разом із своєю групою він збирав цінну інформацію та передавав радіограми про кількість та розташування німецьких військ у Кракові. Зібрані відомості допомогли на завершальному етапі війни у боротьбі проти гітлерівських військ на території Польщі. І. Герасимов протягом 1940-1945 рр. був командиром танкових військових частин на різних фронтах, а згодом очолив штаб танкової бригади. Коли почалася німецько-радянська війна йому виповнилося всього 20 років.
     Інших учасників бойових дій у Другій світовій нагороджував В. Ющенко. Першим звання героя України посмертно ортимав Олексій Берест за участь у Берлінській операції. Він очолив групу військових, щоб підняти радянський прапор над Рейхстагом у останні дні війни проти німецьких військ. За участь у визволенні багатьох населених пунктів України від гітлерівських військ звання героя України отримав голова Миколаївської обласної організації ветеранів України Олександр Момотенко.
     Навряд чи можливо порахувати, у скількох боях брав участь Анатолій Шапіро - командир окремого стрілецького батальйону у радянській армії. Він воював на Кавказі, Кубані, у липні 1943 р. - на Курській дузі, брав участь у форсуванні Дніпра, у звільненні Польщі, у тому числі Освенціма, і Чехословаччини.
     Генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко також брав участь у численних битвах, починаючи від радянсько-фінської війни, до переговорів про капітуляцію Японії. Звання героя України він отримав не лише за участь у битвах за Дніпро, визволення Харкова, але й за "визначні дипломатичні заслуги у повоєнному врегулюванні міждержавних відносин", як записано в указі  Президента України.
     Званням героя України нагороджено також Михайла Василишина, воїна-кулеметника, учасника Вісло-Одерської операції проти німецьких військ. Згодом "за особисту мужність і героїчну самопожертву" героїнею України було названо Тетяну Маркус, яка діяла у радянському підпіллі у одній із розвідувально-диверсійних груп, допомагала передавати інформацію із фронтів.
     Серед нагороджених учасників Другої світової війни президент В. Ющенко вже у 2007 р. підписав указ про присвоєння звання героя України Роману Шухевичу, командиру УПА, "за визначний особистий внесок у національно-визвольну боротьбу за свободу і незалежність України". У попередніх президентських указах йшлося про внесок у перемогу над німецькими окупантами, бо нагороджувалися радянські військові. Тоді ж було згадано про учасників українського підпілля, воїнів УПА, а саме керівника повстанських військових частин Р. Шухечича. В першу чергу, командир УПА звертав увагу на військовий вишкіл, щоб організувати сильне українське військо - захист від будь-яких тоталітарних режимів. Як інші учасники підпілля, він захищав право народу бути вільним, не залежати від жодних держав-імперій, які могли нав'язувати свою думку і свою владу, створити Українську державу. Під час війни вдалося створити, хоч на короткий час, Українську Головну Визвольну Раду, в якій Р. Шухевич очолив Генеральний Секретаріат.

Кожен учасник бойових дій під час Другої світової війни вчинив свій подвиг, применшити який неможливо! Йдеться не лише про людей, які отримали винагороди, звання. Йдеться й про тих, чиї імена ми ніколи не дізнаємося, про тих, хто воював у підпіллі, у радянській, польській арміях, про молодих людей, які були змушені воювати, які втратили кілька років свого життя або ж пожертвували ним на війні. Тому для мене 9 травня - День пам'яті про тих, хто загинув під час Другої світової війни!

Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 14828 | Додав: Лілейка | Рейтинг: 4.1/9
Всього коментарів: 9
9 Невідомий  
2
шо б було б у разі поразки?
хороше питання. але цього хорошого у такому випадку було б, думаю, мало) Деякі висновки молодого покоління про те, що "Єслі б ти, дєда, лучше ваєвал, ми б сєйчяс пілі баварскає піва, а нє разбавлєний вадой Славутічь" виглядають аж надто наївними.
Відбулось би приблизно таке - євреї і цигани на території України були б повністю знищені. Українці, росіяни, поляки та інші слов'яни могли б здобувати лише елементарну початкову освіту, аби в перспективі всього свого подальшого життя працювати чорноробами на німецьких колоністів, які мали заселити українські землі (згідно плану "Ост"). Інше питання, чи зміг би Гітлер повною мірою реалізувати такий проект.. Можна багато над тим думати, але сталося інакше.

5 Povstanec  
3
Загальні втрати України у Другій Світовій Війні складають понад 14 млн. осіб...
Так, з перемогою... з перемогою...

7 Vitos  
0
Так втрати були, але ж ми залишились жити. Не думав, шо б було б у разі поразки?

3 skirchuk  
4
Усі ці "новоспечені" герої, яких призначив своїм указом Янукович родом з Південної та Східної України і жодного з Західної. Напевно збіг обставин...B)

"Шкода, що колись певні війська зробили тотальну помилку, піднявши зброю проти свої братів, з надією, що тиран, що вбивав мільйони людей і десятки народів, дасть свободу Україні."
Це ти мабуть про українців, які воювали за совітів та німців


4 Vitos  
-7
Більше про останніх, так як в першому випадку був мир та спокій, та "відносна свобода", у випадку з німцями було б все просто - СМЕРТЬ! Звичайно, що тиран і Гітлер, і Сталін, і що жодених з них не збирався давати свободу Україні!
"Напевно збіг обставин" - а може й ні... це ваші, локальні герої, національними їх важко назвати.)))
Вибачте за політику))) Це виключно моя думка, і мені всеодно за те скільки буде стояти голосів "проти" під моїм коментарем) cool

6 Povstanec  
0
Якщо тобі все одно - то не пиши більше на сайті своїх виключно думок.

8 Vitos  
0
А ти пишеш "від народу"?
Д.с. Більше писати не буду.

2 Vitos  
0
Євген Березняк (розвідник, генерал-майор) до речі з Дніпропетровщини. Серед дніпропетровців ще слід відзначити героїв Радянського Союзу генерала армії Маргелова В.П. та маршала авіації Судець В.О.

1 Vitos  
-7
ЗІ СВЯТОМ ПЕРЕМОГИ! Визволенням над німец.-фаш. загарбниками! Завдяки нашим дідам, прадідам, ми отримали ту свободу і життя! Дякую їм. Пам'ятаємо, любимо!
Не розумію, чому тут немає жодного коментаря, під іншими темами їх багато, а під цією, мабуть, найважливішою темою - жодного!
Шкода, що колись певні війська зробили тотальну помилку, піднявши зброю проти свої братів, з надією, що тиран, що вбивав мільйони людей і десятки народів, дасть свободу Україні.
Лише у об'єднанні наша сила! Всі ми українці. "Схід і Захід завжди разом"!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024