П`ятниця, 19.04.2024, 13:32

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі, кращу долю в боротьбі.

 Іван Франко
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Квітень » 29 » Про урочисте;)

18:11
Про урочисте;)
На весіллі грає музика;)

    Сьогодні увесь світ мав можливість спостерігати пряму трансляцію королівського весілля у Британії. Сімейними узами поєднались принц Вільям і Кейт Мідлтон. На весілля було запрошено близько 2000 гостей. Приємним було оголошення наречених про відмову від дорогих подарунків і прохання переведення коштів, які призначаються як дар молодятам, на рахунки 26 благодійних організацій. Церемонія включала багато найкращих традицій, яких дотримувались ще з далекого ХІХ століття. У королівської родини та усіх запрошених попереду грандіозний бенкет, за організацію якого взявся батько принца Вільяма принц Чарльз, а ми потурбуємо свою пам′ять, згадаємо на яких весіллях дали жару своїм ніжкам, і не лише своїм;)), які традиції проведення весіль бережуться і дотримуються в Україні.

    Українське весілля – це пишна народна драма, пронизана піснями, примовками і приспівками. Старі люди ще тримають в пам’яті форму українського весілля, завдяки фольклористам ці традиції знані й до тепер. Кожне весілля починалось зі сватання. Щоб не "дістати гарбуза”, хтось із найближчої рідні хлопця нібито випадково заходив до батьків дівчини й намагався дізнатися про шанси їхнього претендента на її руку і серце. У ХХ столітті сватання найчастіше відбувалося вже за домовленістю молодих людей. Сватати дівчину молодий йшов з батьком й близькими родичами – шанованими одруженими чоловіками. Обов′язково брали з собою хлібину. За старшого старосту, як правило, вибирали гострого на язик і дотепного чоловіка, який умів артистично виголосити традиційну промову про мисливців, які побачили на снігу слід куниці-красної дівиці (центральні регіони України), або приходили торгувати теличку (Гуцульщина). Дівчина мала сором′язливо стояти й колупати піч. На знак згоди вона різала хлібину промовляючи: "Ріжу цю хлібину, а ви мене прийміть, як свою дитину” (Харківщина) і подавала старостам рушника на хлібі. Приймаючи дар, старости кланялися і промовляли: "Спасибі й дівчині, що рано вставала, тонко пряла і хороші рушники придбала” (Полтавщина). Після цього домовлялись про заручини, де батьки наречених могли конкретніше познайомитись із майбутньою ріднею.
    Від Карпат до Східного Поділля весілля розпочиналося з обряду збирання барвінку та виплітання вінків і весільного букетика (”квітки”) окремо для молодого і молодої. На Полтавщині віночок плели з пташиного пір’я і штучних квітів, на Буковині й Гуцульщині робили справжню корону, прикрашену бісером та дрібними монетами. Неодмінним атрибутом весілля був коровай - обрядовий хліб. Коровай оздоблювали квіточками, птахами, зірками… Запрошувати на весілля гостей ходили окремо наречений зі старшим боярином і наречена зі старшою дружкою. Зайшовши до хати, вони вручали господарям спеціально випечений фігурний хлібчик (шишку), кланялися і промовляли: "Просили батько, просили мати і я прошу: приходьте до нас на весілля!”.
    Перед весіллям молоду вбирали у весільний одяг і розплітали їй косу. На Львівщині молоду садовили на діжку для випiкання, і це робив брат. На інших українських етнічних територіях надягала молодій вінка мати. Розплітання коси символізувало зміну статусу дівчини.
    Традиційним моментом українського весілля був церковний обряд вінчання. Залежно від місцевої традиції, молодий і молода йшли до церкви окремо або ж наречений приїздив по наречену. Того вечора молодих заводили за стіл - "на посад”. Місце біля молодої наречений викуповував, як правило, у молодшого брата своєї майбутньої дружини. Тещі він дарував чоботи, сестрам - хустки, дружкам - кольорові стрічки. Молода обдаровувала рідню молодого. Частування короваєм сприймалося як громадське схвалення шлюбу. Спочатку частку коровая підносили батькам, потім молодим, а далі - всім гостям. Після цього свахи приступали до "покривання” молодої: з неї знімали вінок і пов’язували жіночу хустку (колись одягали очіпок і намітку). Це символічне приєднання молодої до жіночого гурту знаменувало її остаточне прощання з дівуванням. Хор нагнітав емоції, співаючи жалісних пісень. У домі свекрухи після привітання й частування молодих відводили на шлюбну постіль у комору, а весілля вирувало аж до пізньої ночі, співаючи "сороміцьких” пісень.
    Ех, файне те діло весілля! Не знаю як у вас, а в моїй голові кілька приємних спогадів сплило;) Наші  традиції нічим
 не поступаються жодним іншим, а  Вільяму і Кет, побажаєм сімейного щастя і бути гідними наступниками престолу.



Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1991 | Додав: lvivanka | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 9
5 Mary_Anna  
0
а так хотіла заміж за принца....
хто ще якихось принців знає?

7 lvivanka  
0
У Вільяма є ще молодший брат, він теж принц, але біля того принца не скоро станеш принцесою sad wink

8 Mary_Anna  
0
і я так кажу sad
треба інші варіяти собі шукати biggrin

9 Vitos  
0
З цього приводу у новинах знайшли всіх вільних принців на планеті... там їх ще десь з десяток - шанси є biggrin

3 lvivanka  
0
Ага, облизніться обоє biggrin
і я люблю сільські гуляння, музики гоцають на всю округу, гуляє 5 найближчих сіл, а зрання встаєш... ой, та шо буду повідати, самі знаєте як то є biggrin wink

4 Vitos  
0
ох... а якщо ще хтось привезе в село салют... biggrin biggrin biggrin
не знаю як там у вас, але коли я був на весіллі на Кіровоградщині... у глухенькому селі... ви б бачили обличчя місцевих бабусь biggrin
А ще так - в селах всі всім рідня - отже, запрошують всіх. А вінчання в церкві то дуже красиво!!!

2 Vitos  
0
Мені дуже подобається Кейт))) Та і взагалі найкрасивіша королівська пара усіх часів.
Що ж до наших весіль - вони гучні!!! В нас (Україна) вміють гуляти весілля так, щоб запам'яталось на все життя! Я також пару гарних памятаю!!! Традицій безліч! Але все ж мені більше подобається як гуляють у селах, в балаганчиках))) В нас, у місті, все зовсім інакше sad

6 Mary_Anna  
0
весільні гуляння - то сила!! то на всьо село)))

1 Mary_Anna  
1
Такий парубок видний був.... а тепер одружений sad шкода biggrin

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024