Середа, 01.05.2024, 09:40

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Любити - це значить боротися за кохану людину.

 Михайло Пришвін
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Листопад » 27 » Герої України: Євген Пронюк

22:52
Герої України: Євген Пронюк
Герої України: Євген Пронюк

Цього разу пропоную вашій увазі коротеньку розповідь про Євгена Пронюка, громадського і політичного діяча, який у 2006 р. отримав звання Героя України (напевно, вплинули роздуми над проектом «Жива історія»). Зараз він очолює Всеукраїнське товариство політичних в’язнів та репресованих.

   "За громадянську мужність і самовідданість у відстоюванні ідеалів свободи і демократії, плідну громадсько-політичну діяльність на благо України"!  У часи Радянського Союзу було відповідне покарання за таку діяльність, а називалася вона "державною зрадою, антирадянською агітацією, спеціальною пропагандою з метою підриву і ослаблення радянської влади". Не дивно, що КДБ одразу взявся за його справу. З 1972 протягом 12 років Євген Пронюк відбував покарання у таборах Казахстану і у Пермській обл. Причому там він був уже вдруге.
   Почалося все після війни, коли його сім’ю відправили у Казахстан, бо батько був учасником ОУН-УПА. Мати там померла, вона була змушена працювати вантажницею на залізниці. Євген зміг повернутися до Києва у 1952 р. Почав вчитися, обрав філософський факультет Київського університету ім. Шевченка.
   Згодом почалися проблеми із захистом дисертації. Разом із однодумцями розповсюджували самвидавську літературу. Після ув’язнення Чорновола йому вдалося організувати наступне видання "Українського вісника". Писав статті про національно-визвольний рух українців у СРСР, в якому сам брав активну участь. Тому й покарання отримав довгострокове, не подіяли звертання української діаспори, міжнародних організацій. У таборах також брав участь у протестах політв’язнів. Навіть після повернення з концтаборів продовжував політичну діяльність, після проголошення незалежності був обраний народним депутатом.

Про Євгена Пронюка ще у 1970-х говорили, як про одного з тих, хто мав важку і насправді героїчну долю, пережив роки страждань і боротьби за людську гідність, за зміни у найближчому майбутньому.
Опублікувати
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1604 | Додав: Лілейка | Теги: Герої України | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 2
2 Лілейка  
0
Дякую дуже-дуже!!!

"І в цій естафеті українці обовязково дійдуть до кінця"
Я в це вірю!!!
І тепер ще більше, бо знаю людей, які вже зробили великий крок вперед і продовжують впевнено йти до мети!Людей, які працюють і втілюють свої ідеї в життя!
Думаю, ми теж будемо пишатися тим, що робить наше покоління і ми в тому числі!


1 Tyler  
2
Лілейка чудова стаття.Ти просто молодець!!!
Ми всі пишаємося такими людьми.Вони приклад для нас.
Нажаль чомусь гірко читати такі статті, чи книги на таку тематику, дивитися фільми. Чому? Бо ми українці ще досі боремося за правду, мучимося для того щоб нарешті для нас настав довгоочікуваний спокій і запанувала справедливість.Хочеться досягти цієї заповітної мрії. Але як це зробити? Це ж так важко. Важко уявити собі все що потрібно для цього зробити. Мабуть потрібно просто діяти, як це робили наші герої. Завжди починається все з малого і виростає до великого - це закон. Треба лише працювати. Тому нам, як їм колись, треба працювати. Хай зараз ми ще молоді і без вагомого досвіду, хай організовуємося в невеликі організації, хай організовуємо невеликі патріотичні заходи.Але ми це робимо. Можливості людина створює собі сама.Отож якщо будемо курсувати тим шляхом, яким почали, то можливо і нам колись випаде можливість відстоювати Україну вже на високому рівні. Тому це лише початок. Потрібно лише не звертати з наміченого шляху. В боротьбі за країну герої завжди передають естафету, а свідома молодь її приймає.І в цій естафеті українці обовязково дійдуть до кінця.Можливо це будемо не ми, а наступні покоління, але це обовязково станеться.Потрібно лише працювати!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024