П`ятниця, 03.05.2024, 06:30

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Люди більше схильні страждати, аніж боротися, щоб знищити причину страждань."

 Томас Джефферсон
Чат
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Листопад » 27
Герої України: Євген Пронюк

Цього разу пропоную вашій увазі коротеньку розповідь про Євгена Пронюка, громадського і політичного діяча, який у 2006 р. отримав звання Героя України (напевно, вплинули роздуми над проектом «Жива історія»). Зараз він очолює Всеукраїнське товариство політичних в’язнів та репресованих.

   "За громадянську мужність і самовідданість у відстоюванні ідеалів свободи і демократії, плідну громадсько-політичну діяльність на благо України"!  У часи Радянського Союзу було відповідне покарання за таку діяльність, а називалася вона "державною зрадою, антирадянською агітацією, спеціальною пропагандою з метою підриву і ослаблення радянської влади". Не дивно, що КДБ одразу взявся за його справу. З 1972 протягом 12 років Євген Пронюк відбував покарання у таборах Казахстану і у Пермській обл. Причому там він був уже вдруге.
   Почалося все після війни, коли його сім’ю відправили у Казахстан, бо батько був учасником ОУН-УПА. Мати там померла, вона була змушена працювати вантажницею на залізниці. Євген зміг повернутися до Києва у 1952 р. Почав вчитися, обрав філософський факультет Київського університету ім. Шевченка.
   Згодом почалися проблеми із захистом дисертації. Разом із однодумцями розповсюджували самвидавську літературу. Після ув’язнення Чорновола йому вдалося організувати наступне видання "Українського вісника". Писав статті про національно-визвольний рух українців у СРСР, в якому сам брав активну участь. Тому й покарання отримав довгострокове, не подіяли звертання української діаспори, міжнародних організацій. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1604 | Додав: Лілейка | Дата: 27.11.2010 | Коментарі (2)

Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024