Середа, 24.04.2024, 12:17

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата


В критичні моменти людина бореться не з зовнішнім ворогом, а завжди з власним тілом.

 Джордж Оруелл
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2011 » Квітень » 11 » Містичний Вій

02:33
Містичний Вій

Містичний Вій
   "Закрутило небо колесом,       
Вогняним дощем все залило,
Замутило пил, летить каміння з неба..."
Доброго вечора, мої меломани! 
Тихий шум крапель дощу по шибці й бешкетування вітру, який час від часу змушує вишню, що росте за моєю хатою, своїм гіллям шкребти по старому промоклому шиферу, навіює мені настрій, аби розповісти вам про гурт з надзвичайно містичною назвою "Вій".

   Історія цієї  містифікації почалася далекого, як тепер нам здається, 1991. Саме тоді, у лютому Дмитро Добрий-Вечір, Ігор Лемешко та Олег Козлов заснували  групу "Вій". До початкового складу входили:
1. Дмитро Добрий-Вечір - бас-гітара, вокал, тексти, музика
2. Ігор Лемешко (Хірург) - лідер-гітара, бек-вокал
3. Олег Козлов (Льотчик) - гітара, бек-вокал
4. Юрій Мезенчук - барабани
5. Руслан Мелещенко - перкусія, конги
6. В'ячеслав Міклухо - віолончель
7. Олександр Павлов - менеджер

    За час свого існування склад гурту часто мінявся. Незмінний учасник групи "Вій" Дтитро Добрий-Вечір щороку оновлює склад легендарної  групи. Провадяться експерименти зі складом (єдині постійні однодумці - ритм-машинка Alesis, бас-гітара та процесор DigiTech), створюються нові композиції, продовжуються пошуки філософського характеру.
   До Дмитра та Льотчика приєднується молодий талановитий гітарист Олексій Довжок, який зумів поєднати свої музичні пошуки (як технічні, так і філософські) з традиційним саундом команди. На прикре розчарування машинки Alesis та всім на втіху до гурту повертається Микола Родіонов. З приходом в команду Олі Вязенко (віолончель) відроджується атмосфера "Вія" початку 90-х. Не припиняють роботу в гурті Леся Добрий-Вечір (сестра та перкусія) і Сашко Власюк (ліра та чоловік). Такий собі сімейний підряд (кажуть, у застійні часи це заохочувалося). До речі, певний час у команді працювали дядя (Мелещенко Руслан - перкусія) та племінник (Сашко Мелещенко - барабани).

   У кількох концертах брав також участь (досить успішно) тромбоніст Гера Гольфстрім (нікого вам не нагадує? ;)хі-хі).
Творчий доробок групи складається з  альбомів: "Чорна рілля" 1994, "Хата скраю села" 2003; "Вій. Українська колекція. Рок легенди України" 2004; "Чорна рілля. Колекційне видання" 2004; "Очі Відьми - пісні групи Вій у виконанні українських музикантів 2007";  "Good-bye my revolution, максі-сингл, інтернет-реліз" 2009; "Йшов я небом" 2010;
   Вій бере участь у фестивалях "Рок проти наркоманії та СНІДу", "Нові зірки старого року-94", "Дні України у Москві-95", "Золоті Ворота-95", Рок-Екзистенція-96", "Дні надії-96", "Альтернатива-94'95" (Львів), "Пісенний вернісаж", "Рок проти комунізму", "Срібна підкова-96'99", "Апокаліпсис почнеться звідси-99" (Харків), працює на концертних майданчиках Росії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Франції, Німеччини.

   Музика гурту поєднує психоделію з ритмами та мелодикою слов'янського, зокрема, українського язичництва. Використовуються елементи музики українського бароко та середньовіччя. Виступи гурту "Вій" нагадують радше не сейшн (у звичайному розумінні), а потужне дійство, яке проходить "non-stop".  За допомогою включення до аранжування акустичних інструментів (віолончель, флейта, гобой), потужної ритмічної групи (окрім звичайної ударної установки - конги, тамтами та ін.), у поєднанні з використовуваними на концерті аудіозаписами шумів природи, голосами птахів та тварин створюється майже містична атмосфера, стан, що переносить глядача із залу на багато віків назад, до поганських джерел людства, до природи, землі, до втраченого сьогодні людиною зв'язку з Космосом.

"Вій" зберігає і увиразнює у своїй музиці все, за що його колись встигли полюбити, - етнічну медитативність, поганську символіку та акустичну похмурість. І хоча нові пісні з'являються вкрай рідко, проте колишні - не старіють.
 
Опублікувати
Категорія: Культура | Переглядів: 1095 | Додав: Егдшз | Теги: українська музика | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 1
1 Калабаня  
0
"Вій"..ах, вперше як слухала їх..им, згадую той фест..дійсно крута група! smile

д.с. той перелік "стрийко-вуйко" мене розсмішив biggrin


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024