Середа, 24.04.2024, 22:42

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Неправда гнобить протидії, але тим дужче бажання боротися з нею.

Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » 2010 » Листопад » 25 » Ухвалення податкового кодексу

10:58
Ухвалення податкового кодексу
Податкові конфлікти

У всіх зараз на слуху прийняття податкового кодексу та протести, пов'язані з ним. Багато (особливо не фахівці) задають питання, що ж викликало такі протести і проти чого протестують зараз на майдані.

     Найпершими протестують  малі підприємці, фізичні особи (СПДФО), які здійснюють свою діяльність за спрощеною системою оподаткування.
     Що ж це таке? У далекому 1998 році рівень тінізації економіки був надзвичайно високим і, щоб хоч якось легалізувати самозайняте населення і отримувати від них хоч якісь податки, було ухвалено таку систему. Максимальний розмір такого податку був 200 грн. Думаю, всі пам'ятають, що на ті часи це були достатньо солідні гроші. Та все ж інфляція зробила свою чорну справу і зараз така сума вважається низькою.
      За проектом нового ПК планується збільшити максимум цього податку до 600 грн. Але не це обурило підпиємців. Їх сильно схвилювала стаття, згідно якої  поріг річної виручки, щоб підприємству залишитись на єдиному податку,  зменшено до 300 000 грн. (при теперішньому 0,5 млн.) і 600 000 з касовим апаратом. Тож якшо ми то розділим на кожен день ,то виходить трохи більше як 830 грн, тобто суттєво звужується можливість лишитись спрощенцем. Крім того, розширено категорії тих підприємців, які не матимуть права залишатись на цій системі - див. під спойлером. Якщо підпримство попадає під ті категорії - платить податки на загальних підставах.


Тобто основний удар піде на тих, хто займається торгівлею.
     Занепокоєння викликають і інші положення, такі як Податкові перевірки без попередження і арешт майна на 96 годин, що може спричинити зупинку роботи підприємства, і не факт, що суди швидко ухвалюватимуть рішення про відшкодування.
     Питання викликають також податок на депозити та інші, раніше відсутні податки.
Плюсом влада називає зменшення податку на прибуток з 25% до 20% з 01.01.2011 і до 2014 до 14%, що дає підставу думати про виникнення додаткового дефіциту бюджету, який намагатимуться перекрити за рахунок зменшення кількості спрощенців.

     Загалом можна вдаватися в глибокий аналіз всього ПК, але це буде достатньо об'ємно. Основний висновок, який можна зробити, це те, що новий ПК зовсім не враховує інтереси одного з ключових об'єктів економіки країни, збільшує податковий тиск на одних і створює преференції для інших, і його потрібно якщо не відхилити, то фундаментально змінити.

Обговорення тут http://borec.at.ua/forum/5-98-1
Опублікувати
Категорія: Політика і економіка | Переглядів: 1222 | Додав: Versus | Теги: політика і економіка | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 2
2 skirchuk  
0
Взагалі-то зараз податкова може вилучати майно без рішення суду. Підприємців більше обурює той факт, що, за цим кодексом, ДПА може здійснювати будь-яку кількість позапланових перевірок (за старим кодексом можна було лише 1 раз на рік за умови, що підприємець 4 квартали підряд показує, що він працює збитково)

1 myrchatko  
0
молодець, Мар'яне

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024