Четвер, 18.04.2024, 09:03

Меню сайту
Школа тренінгів
Форма входу
Випадкова цитата

Побороти дурні звички легше сьогодні, ніж завтра.

 Конфуцій
Чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
         
 
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...

free counters
Головна » Цікаво знати
« 1 2 3 4 5 6 7 »
Новорічна пара
"Маланки-коханки по полю ходили,
По полю ходили, Василька будили..."
  
  Ось ми й зустріли Новий рік і за григоріанським (з 31 грудня на 1 січня),
і за юліанським (з 13 січня на 14 січня) календарем.

Пам'ятаєте, вчора, на Українській вечірці, бенгальські вогники запалювали...))

  Старий-Новий рік - сама назва заворожує, це свято сповнене містичною атмосферою, навіть у Новорічну ніч за новим календарем не має стільки чудес. Можливо, тому, що припадає воно у ніч між двома давніми святами: Меланки, що відзначаємо 13 січня, і Василія - перше свято нового року.
   Свято Маланки називають ще Щедрий вечір, також готується святкова вечеря, ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 982 | Додав: lvivanka | Дата: 15.01.2011 | Коментарі (7)

Із Святим Різдвом будьте здорові!
 
Різдво Христове – одне з найвеличніших свят українського народу.
 Воно збирає родини разом, народжує в серці кожного світле диво і щиру віру, надихає на добрі справи.

    Одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім'я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру, — Святвечір, що припадає на 6 січня..
    В давнину існувало багато звичаїв, традицій і прикмет, які збереглись й до нашого часу. Напередодні Різдва вставали дуже рано — і тоді  вважалось, що протягом року ніколи нічого не проспите. До вечора не дозволяли собі прилягти — щоб не спричинити хвороби. Абсолютно забороняється будь-які сварки й суперечки, аби наступний рік прожити в мирі та душевному спокої.
   У Святвечір український стіл повниться різноманітними пісними смаколиками: кутею - головною стравою Вечора, варениками, пампушками, узваром... За традицією має бути дванадцять страв, звідси й назва "Багатий Святвечір" чи "Багата Кутя". По вечері господиня збирає всі ложки, зв’язує їх і залишає на ніч немитими. Завдяки цьому сім’я завжди буде разом. Тепер уже можна гасити свічки й... уважно спостерігати за димом. Якщо він прямує в бік вікна, це провіщає народження, вгору — весілля, до дверей — неприємності.
    Різдво супроводжується гучними прославляннями народження Божого Сина у формі колядок та вертепів.
     В Україні колядники співають окремо кожному члену сім'ї— спочатку господарю й господині, а потім решті членам сім'ї — хлопцям і дівчатам, бабі й діду, малечі. Існують колядки панотцю з паніматкою, пасічнику, вдові. Якщо ж у родині протягом минулого року хтось помер, слід було виконати спеціальну колядку для небіжчика. Колядки господарю в основному про хліборобство. Батька сімейства оспівують як господаря, котрий проживає у світлиці, у повному достатку; на столі в нього "калачі з ярої пшениці", на ньому "шуба люба", на поясі "калиточка", повна грошей. Величання поєднувалося з побажанням того, без чого неможливе життя землероба: здоров'я, добробуту, гаразду в сім'ї, ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 831 | Додав: lvivanka | Дата: 07.01.2011 | Коментарі (5)

Вже скакає на порозі Рік Кроля!
 
Ото минає рік тигра та тигрюль, а на заміну приходить рік простого, боязкого, проте білого і милого кролика. Що ж несе нам зі своїми довгими вухами цей куцолапий?

   Кролик надзвичайно боязливий, але, незважаючи на це, він дуже гостинний, цінує домашній затишок і красу. Тому в рік Кролика запрошуйте до себе найближчих друзів і самі відвідуйте їх частіше. Кролик дипломатичний, тому не варто прагнути показати себе вискочкою в 2011 році. Краще спр ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 913 | Додав: Оксанця | Дата: 31.12.2010 | Коментарі (4)

Синевир

Покохала якось прекрасна дівчина Синь юнака Вира, що незрівнянно грав на сопілці. І стали б вони чудовою парою, якби не умовності суспільства... Синь була дочкою графа, а Вир - пастухом. Граф був проти зятя-пастуха і, за його наказом, на Вира скинули камінну брилу. Коли Синь побачила вбитого коханого, то плакала так, що її сльози затопили всю долину і сама вона потонула в них.


    Пройшло з того часу немало століть, а сльози Сині за Виром так і не висохли... Пам'ятають люди історію ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1456 | Додав: гуцулка_Ксеня | Дата: 29.12.2010 | Коментарі (6)

Герої України: Валерій Лобановський

Серед борців є справжні футбольні вболівальники, яких не зупинив ні сніг, ні мороз, ні будь-які інші несприятливі обставини, коли треба було підтримати львівську команду "Карпати":)
Все ж, думаю, що той, про кого написала це повідомлення, відомий багатьом українцям, хлопцям і дівчатам, футбольним фанатам і тим, хто дивиться лише фінальні матчі, знає, що Шевченко - це прізвище не лише українського поета, а й відомого футболіста.

     Маю на увазі Валерія Лобановського, якому у 2002 р. було присвоєно
звання Героя України за багаторічну тренерську діяльність, великий внесок у розвиток футболу в Україні. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1086 | Додав: Лілейка | Дата: 26.12.2010 | Коментарі (4)

Вишиванка - вишиваночка...

Вишивка на грудях захищає душу людини від руйнування та занепаду. Й досі побутує вислів "народитися в сорочці" — тобто бути щасливою і успішною людиною.

   Вишивка, вишиванка... чуєте? Чуєте, як в душі забриніло? ... Читати далі »

Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1754 | Додав: lvivanka | Дата: 24.12.2010 | Коментарі (8)

"Ой, хто, хто Миколая любить...", або як львівські діти св. Миколаю листи писали - 2
 
А чи писали ви колись листи за своїх батьків, сестричок, братиків? І чи просили коли-небуть звіряток в подарунок або, наприклад, інопланетянина з космосу, або подарунки з бантиком:)? А може, ви одні із тих, що писали Миколаєві цілі поеми:)? Хто зна..
 
 
"Я, мама Остапчика, обіцяю бути чемною...", або  Сімейні таємниці
 
1. лИСТ СВ. мИКОЛАЮ. Дід Міша. Принеси дідові шкарпетки, мясо і мась для масажу. Баа Ірина. Принеси сумку ручку зошит товар. Тато Вітя. папки і паспорти український польський київський. Мама зоряна. Сумку і лінійку мило і папку і папір. Принеси Михайлові будь ласка сік кокос і пташине молоко і папку 1993 ATR і спрайт. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1887 | Додав: Оксанця | Дата: 18.12.2010 | Коментарі (3)

"Ой, хто, хто Миколая любить...", або як львівські діти св. Миколаю листи писали - 1

Оце вартує згадати ті часи, коли чекали свята Миколая, уявляли, якими шляхами може увійти він до хати, як знає бажання кожної дитини і, врешті-решт, як він може забрати листи з підвіконника так, що ми навіть цього не помічаємо...
Було-було таке:)... І не один із нас писав цілі мемуари Миколаєві про те, якими чемними ми були, якими чемними ми будемо або просто без всяких обіцянок-цяцянок шо нам треба отримати в ніч з 18 на 19 грудня:)...
Цікаво було б прочитати ті написані листи, як свої, так і чужі, багато цікавого можна надибати, хіба ні?

"Де він живе?", або адреси святого Миколая :)

1. м. Небо, 101 хмаринка. Має подарувати мені подарунки св. Миколай. Я хочу: ролики, велосипед, супер мобільний, тамагочі. мамі - все для косметики і каву, татові - все для журналіста.

2. Миколаю в Грецію.

3. Св. Миколаю. Сьомий поверх на небі, кв. 123...
 
4. Я Іванко мені 6 років. я хочу щоб усі у нашій країні були здорові. Прошу передати лист святому Миколаю. Я не знаю де Він живе! Іванко. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2067 | Додав: Оксанця | Дата: 17.12.2010 | Коментарі (16)

Озеро Світязь

Ось воно - чудо нумер шостий! Знайоме всім борцям на смак, дотик, зір, нюх і слух:) і на шосте чуття теж;))) Світязькі комарі - то взагалі наші друзі))) Світязький дощ - головний партнер у грі в футбол =) і світязьких білорусів теж пам'ятаємо;)

    Отож, якщо хтось раптом забув (сесія і все таке, попередні знання з голови витісняються:)), то Світязь - це найбільше і найглибше озеро природного походження в Україні. Світязь живлять артезіанські джерела, тому вода тут дуже м'яка і прозора, а в сонячну погоду видно все, що твориться на дні, навіть якщо запливеш на вели ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1144 | Додав: гуцулка_Ксеня | Дата: 14.12.2010 | Коментарі (6)

Герої України: Дмитро Гнатюк

Напевно, всі впізнали талановитого українського оперного співака і режисера Дмитра Гнатюка, якого у 2005 р. нагороджено званням Героя України. Наведу лише декілька важливих моментів, пов'язаних з його життям  і творчістю, за що українці знають і шанують цю людину!

     Народився Д. Гнатюк у Чернівецькій області, а навчався вже в Києві у державній консерваторії ім. Чайковського. Продовжив здобувати освіту у Київському інституті театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого на режисерському відділенні. Один з виступів Дмитра Гнатюка, ще коли він вчився в консерваторії, відвідав Сталін. Можливо, ця зустріч посприяла молодому співакові у майбутньому. Пізніше Гнатюка обрали солістом Театру опери та балету.
      Улюбленою і відомою всім у 1960-і рр. була пісня "Два кольори", першим виконавцем якої був Дмитро Гнатюк. Він виступав також у США, Канаді, Португалії, Німеччині, Росії, Угорщині. Пізніше став режисером-постановником близько 20 вистав, серед яких "Запорожець за Дунаєм", "Мазепа", "Війна і мир". У 1988 р. був обраний головним режисером Театру опери та балету.
     При тому в СРСР відкрито виявляв своє українське походження. Його дружина Галина Гнатюк отримала філологічну освіту, працювала у сфері української граматики, історії мови. Хоча для того, щоб спокійно жити і працювати, треба було добре засвоїти партійну систему, розуміти і дотримуватися всіх правил. Саме тому займався й політичною діяльністю як депутат Верховної Ради Радянського Союзу.
      Після проголошення незалежності продовжив свою політичну діяльність. Був заступником голови комітету ВР з питань культури і духовності, також був обраний народним ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 3433 | Додав: Лілейка | Дата: 12.12.2010 | Коментарі (7)

Від чого зовешся?
«...А як тебе зовуть? Я не знаю».
«Яремою». «А прізвище?»
«Прізвища немає!»
«Хіба байстрюк? Без прізвища -
Запиши, Миколо,
У реєстр. Нехай буде...
Нехай буде Голий, Так і пиши!»
«Ні, погано!» «Ну, хіба Бідою?»
«І це не так. Стривай лишень,
Пиши Галайдою».

  Мабуть, мало хто знає, що українське прізвище чи не найдавніше в Європі.

  У всякому разі в ХVII столітті мало чи не всі українці носили ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1188 | Додав: lvivanka | Дата: 10.12.2010 | Коментарі (6)

Подільські Товтри

Вирішила я сьогодні на нагружати вас довгою писаниною-читаниною:)) бо і так речення типу "Рифи складені мшанковими, мембраннопоровими та черепашковими вапняками" ні формою, ні змістом не приваблюють)). Тому скажу тільки те, що дійсно варто знати про 5-те природне чудо Неньки нашої.

- Розляглись Товтри у Хмельницькій області;
- з 1996 це Національний природний парк (статус має значення;) і розмір теж - 261316 гектарів =)))
- Товтри - залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії; ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 953 | Додав: гуцулка_Ксеня | Дата: 07.12.2010 | Коментарі (7)

Мармурова печера

Жили собі українці до 1987 року та й навіть не знали про існування в Криму унікальної печери. Зате з того часу, як відкрили її, стала печера Мармурова відома на весь світ, і тепер належить до п'ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети.

    Розташована печера-"зірка" на плато гірського масиву Чатир-Даг. Вхід до неї знаходиться на висоті 920 м над рівнем моря. Складається Мармурова печера з трьох частин: Головної галереї, Нижньої і бічного "Тигрового ходу". Величезні галереї натіканнями поділяються на окремі зали. Протяжність розвіданих ходів - 2050 м, гли ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 932 | Додав: гуцулка_Ксеня | Дата: 01.12.2010 | Коментарі (3)

Герої України: Євген Пронюк

Цього разу пропоную вашій увазі коротеньку розповідь про Євгена Пронюка, громадського і політичного діяча, який у 2006 р. отримав звання Героя України (напевно, вплинули роздуми над проектом «Жива історія»). Зараз він очолює Всеукраїнське товариство політичних в’язнів та репресованих.

   "За громадянську мужність і самовідданість у відстоюванні ідеалів свободи і демократії, плідну громадсько-політичну діяльність на благо України"!  У часи Радянського Союзу було відповідне покарання за таку діяльність, а називалася вона "державною зрадою, антирадянською агітацією, спеціальною пропагандою з метою підриву і ослаблення радянської влади". Не дивно, що КДБ одразу взявся за його справу. З 1972 протягом 12 років Євген Пронюк відбував покарання у таборах Казахстану і у Пермській обл. Причому там він був уже вдруге.
   Почалося все після війни, коли його сім’ю відправили у Казахстан, бо батько був учасником ОУН-УПА. Мати там померла, вона була змушена працювати вантажницею на залізниці. Євген зміг повернутися до Києва у 1952 р. Почав вчитися, обрав філософський факультет Київського університету ім. Шевченка.
   Згодом почалися проблеми із захистом дисертації. Разом із однодумцями розповсюджували самвидавську літературу. Після ув’язнення Чорновола йому вдалося організувати наступне видання "Українського вісника". Писав статті про національно-визвольний рух українців у СРСР, в якому сам брав активну участь. Тому й покарання отримав довгострокове, не подіяли звертання української діаспори, міжнародних організацій. ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1602 | Додав: Лілейка | Дата: 27.11.2010 | Коментарі (2)

Їхали козаки із Дону додому...

Цього козарлюгу ні куля, ні шабля не брали, бо він був заворожений, тобто - безсмертний. Ні у вогні він не горів, ні у воді не тонув, бо виходив із вогню мокрим, а з води - сухим. А ім'я його знане було по всій-усій Україні - Мамай.

  Саме цього козака на Запоріжжі ніколи не було. Але були тисячі до нього подібних. Саме тому Мамай у народних піснях, легендах і переказах згадується набагато частіше, аніж будь-який гетьман, кошовий чи полковник. Бо Мамай - не просто собі Мамай, це - вся козацька Україна.
  А що ж то за дивне ім'я - Мамай? Щоб пояснити його походження, ще й до сьогодні сперечаються вчені. Кожен пропонує свою версію походження й значення того слова. Але більшість сходяться на тому, що "Мамай" нерозр ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 2262 | Додав: lvivanka | Дата: 23.11.2010 | Коментарі (8)

Дністровський каньйон
Ось вам і ще одне чудо українське! Чудеса наближаються до нас (в географічному розумінні :)) Дністровський каньйон "окупував" аж 4 області: Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку та Хмельницьку.

    Третя за довжиною річка в Україні, Дністер бере початок в Бескидах біля підніжжя гори Розлуч на висоті 750 м. Загальна довжина ріки - 1362 км, і має вона 386 (!) приток (у грі "Україна" пригодиться;), так що мотайте на вус))). Особливістю Дністра є те, що у верхній частині (до м. Самбір) це типова гірська ріка, що тече по вузькій долині з обривистими скелястими берегами, а далі поступово стає рівнинною, з широким руслом.
    Гори підходять так близько до ріки, що утворюють каньйон, руслом якого тече ріка. Потоки в деяких місцях зриваються з кручі просто в річку, ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1039 | Додав: гуцулка_Ксеня | Дата: 16.11.2010 | Коментарі (6)

Володимир Івасюк

Пригадайте вуличні співи:) Ми тоді співали такі пісеньки "Червона рута" і "Я піду в далекі гори". А ще кожному з нас добре відомі "Водограй", "Пісня буде поміж нас", "Ласкаво просимо", "Жовтий лист" та інші. Їхній автор і композитор - Володимир Івасюк, у 2009 р. визнаний Героєм України.

     Народився Володимир Івасюк у Кіцмані Чернівецької області. В музичній школі почав вчитися швидше, ніж пішов у перший клас. Без його участі не обходилися шкільні концерти і огляди художньої самодіяльності. У 8 класі створив ансамбль «Буковинка», для якого написав «Колискову» - одну зі своїх перших пісень. Першою все-таки була – «А мені шістнадцять літ». Тоді ж було відкрито «Справу Івасюка» через випадок із памятником Леніна, в якому звинуватили Володимира і його друзів ні за що. Через той випадок Івасюка не допустили до навчання у Чернівецькому медінституті. Він працював слюсарем на заводі і водночас був керівником заводського хору. За хорошими рекомендаціями таки вступив до медінституту. ... Читати далі »

Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1683 | Додав: Лілейка | Дата: 07.11.2010 | Коментарі (5)

Лідер у спідниці

При слові "лідер" в уяві переважно виникає образ чоловіка в діловому костюмі, трохи схожого на супермена, з дорогим телефоном, по якому він щось впевнено доводить співрозмовнику. Здебільшого це слово пов'язують саме з представником сильної статі. Впевнений, незалежний, сильний, впливовий чоловік - здавалось би, лише він може будувати кар'єру, тільки такого можна слухатись. І в той же час невже жінка, це слабке і ніжне створіння, здатна сама чогось добитись у житті, зробити кар'єру, керувати і стати лідером не гіршим, а часто кращим від чоловіка (хай простять мене вони))? Таааааак!

   Роль жінки в історії людства незаперечно велика. Ні розумом, енергійністю, цілеспрямованістю, ні обдарованістю вона не поступається чоловікові, а мудрістю та інтуїцією далеко перевершує його практичнісь та розсудливість. Жінці під силу виконати грандіозні задуми, вона згуртує тисячі людей задля високої мети, якщо ця мета буде промовляти з її серця. Заради сім'ї вона часто жертвує своїми інтересами та потребами. Жінці властива вірність та відданість істинному коханню, і в той момент, коли чоловік вирішує справи розумом, в її душі йде запекла боротьба між почуттями та справами.

   Людство дало світу немало прекрасних, розумних жінок, які ставали главами держав, керували збройними повстаннями, вирішували долі мільйонів людей, рятували, карали й милували. І в той же час залишалися жінками - красивими, елегантними, милосердними і по-жіночому беззахисними.

   Природою закладено відмінність між протилежними статями: за будовою тіла, психологією, поведінкою, за складом мислення, інтересами та цінностями. Проте вона наділила окремих чоловіків та жінок спільною рисою - це сила духу, впертість та наполегливість. Цих людей об'єднує слово "лідер". ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1198 | Додав: myrchatko | Дата: 01.11.2010 | Коментарі (15)


Гранітно-степове Побужжя

Не знаю, як ви, дорогі мої борцята, але я з мальовничостями інших частин України, крім Західної, віч-на-віч майже не знайома. Втім, коли дивлюсь на деякі фото (як ось це, що на аватарі;)), то аж злість пробирає: чому моєї ноги ще там не було? :))

   
   Отож, рветься моя нога (аж всидіти не може :))) в Регіонально-ландшафтний парк "Гранітно-степове Побужжя", котрий у Миколаївській області. Дивовижні маленькі річки Мертвовод та Арбузинка (Гарбузинка - було б краще;)) разом із зовсім не маленьким Південним Бугом створили за мільйони років неповторний каньйон, який перехоплює ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1256 | Додав: гуцулка_Ксеня | Дата: 27.10.2010 | Коментарі (3)

Символіка кольорів
 
Хто який любить колір? Червоний, чорний, зелений…? Кольори та їх поєднання для наших предків відігравали значну роль у житті; кожен з них означав певну історію, прикмети, легенди, казки. Кольри породжували багато імен богів та описували міфічні істоти. Що ж означають наші барви?

   Білий – колір чистоти, невинності, радості. Він пов’язаний із денним світлом, а значить, із життям. Це колір ангелів, святих, праведників. Під час першого посіву предки одягали чисту білу сорочку.
   Однак білий колір означає ... Читати далі »
Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1598 | Додав: Оксанця | Дата: 21.10.2010 | Коментарі (3)

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Теги
Свіжі новини
Наша кнопка
Громадська організація 'Борець'
Наші друзі
 Українські пісні  Пам’ятай про Крути
Copyright Нескорений © 2024